KORZENNA KARKÓWKA.rtf

(2665 KB) Pobierz

KORZENNA KARKÓWKA

 

 

Mięso z warzywami /©123RF/PICSEL

Czas przyrządzenia: ok. godzinySkładniki dla: 4 osób

Składniki

70–80 dag karkówki

1 szkl. wytrawnego białego wina

1 duża cebula

1 większe kwaskowe jabłko

3 kolorowe papryki

4 łyżki oleju

sól

PRZYPRAWY PRZYSPIESZAJĄCE TRAWIENIE:

1 łyżeczka mielonego cynamonu

4–5 goździków

suszony majeranek

12 ziarenek czarnego pieprzu

 

 

Sposób przygotowania

1. Karkówkę opłucz, osusz, pokrój w kosteczkę. Włóż do miseczki. Wino zagotuj z ziarenkami pieprzu, goździkami oraz cynamonem. Marynatę wystudź. Potem zalej nią mięso w miseczce.  Szczelnie przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę. 

 

2. W tym czasie papryki rozetnij, usuń środki  z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż mięso z całą marynatą. Smaż na dużym płomieniu przez chwilę. Zmniejsz płomień. Duś pod przykryciem 40 minut. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Dodaj do karkówki w połowie czasu duszenia. Pod koniec wrzuć pokrojone wcześniej papryki. Całość przypraw do smaku solą  i suszonym majerankiem.

 

3. Przed podaniem wyjmij ziarenka pieprzu  oraz goździki. Gulasz serwuj z ryżem ugotowanym na sypko albo ziemniaczanymi kluseczkami

Zgłoś jeśli naruszono regulamin