To ciasto poleciła mi moja kuzynka Sylwia.docx

(120 KB) Pobierz

   To ciasto poleciła mi moja kuzynka Sylwia. Przepis znalazła tutaj, ja wprowadziłam jednak małe zmiany.

 

SKŁADNIKI:

 

Biszkopt makowy:
 

·                      6 jajek (w temperaturze pokojowej),

·                      1 szkl. mąki,

·                      3/4 szkl. cukru,

·                      1 szkl. suchego maku,

·                      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa kokosowo-cytrynowa:
 

·                      600 ml śmietany 30%,

·                      2 galaretki cytrynowe,

·                      4 łyżki cukru pudru,

·                      200 g wiórek kokosowych,

·                      3/4 szkl. wody do rozrobienia galaretek.

Masa dżemowa:

·                      2 galaretki agrestowe,

·                      400 – 560 g dżemu o smaku kiwi i agrestu (lub kiwi i limonki),

·                      2 szkl. wody do rozrobienia galaretek.

Posypka:

·                      ok. 70 g - 100 g wiórek kokosowych (do posypania ciasta),

·                      1 łyżka cukru.


Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy). 

https://2.bp.blogspot.com/-e19sk1cq2q8/VbyqkwlcS4I/AAAAAAAABuo/N5Dxl2P1ddM/s640/2.JPG


PRZYGOTOWANIE: 

Biszkopt makowy: 
         Najpierw trzeba oddzielić żółtka od białek. Potem białka ubić na sztywną pianę porcjami dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać łyżką, potem powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mak i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Nie używam już miksera, żeby biszkopt był bardziej puszysty.
         Ciasto piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 40 minut w 180°C bez termoobiegu lub 160°C z termoobiegiem (aż się ładnie zrumieni). Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty. 

Masa kokosowo-cytrynowa: 
        Rozrobić dokładnie 2 galaretki cytrynowe w 3/4 szkl. przegotowanej gorącej wody. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 
         W misce ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodając porcjami cukier puder, następnie dodać wiórki kokosowe i wszystko wymieszać. Na koniec dodajemy tężejąca galaretkę cytrynową i dokładnie łączymy. 
         2/3 masy wykładamy na dolny blat biszkoptu makowego, a 1/3 masy wykładamy na wierzch górnego blatu. Oba blaty z masą schładzamy w lodówce ok. pół godziny (nie kładziemy jeden na drugi). 

Masa dżemowa: 
         Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 2 szkl. przegotowanej gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy zaczną już tężeć mieszamy je z dżemem (ja użyłam miksera na wolnych obrotach). Zieloną masę wykładamy na dolny blat makowego biszkoptu pokryty masą kokosową. Następnie wkładamy do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć (ale nie będzie jeszcze całkowicie ścięta!) przykrywamy drugim blatem makowego biszkoptu i odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki. 

Posypka 
          Na suchą patelnię wysypać wiórki i posypać cukrem, prażyć na złoty kolor często mieszając.(Uwaga: łatwo przypalić, więc nie odchodźcie od patelni.) Wystudzić. 

         Ciasto posypać wystudzonymi wiórkami. Przechowywać w lodówce.

 

 

CIASTO Z KIWI I BUDYNIEM

 

Składniki:
Ciasto:
• 250 g mąki
• 100 g masła
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 70 g cukru
• 2 jajka
Krem:
• 2 budynie waniliowe
• 1 litr mleka
• 10 g mąki 
Ponadto:
• 9 owoców kiwi - bardzo dojrzałe!
• Cukier puder

Składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3, schodzić obie części w lodówce. Po około 30 minutach wyjąć większą część, wylepić dno i boki formy o wymiarach ok. 17 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 stopniach przez około 10 minut. Wyjąć. Odstawić.
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, jednakże dodać jeszcze mąkę. Budyń ma być bardzo gęsty. Przestudzić.
Owoce kiwi obrać i pokroić na połówki. Wyciąć twarde części. Owoce ciasno ułożyć przecięciem do dołu na kruchym spodzie. Zalać je dokładnie budyniem, a na wierzchu ułożyć (można odrywać kawałki, lub zatrzeć na tarce) pozostałe ciasto z lodówki. 
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec około 35 minut (do zbrązowienia ciasta). Wyjąć, wystudzić i na noc koniecznie wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin