Ciasto na spód:2 szklanki mąki3 żółtka100 g margaryny2 łyżki śmietany1/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:2 duże jogurty greckie ( po 400g)2 budynie w proszku5 jajekokoł 1/2 - 3/4 szklanki cukrucukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczenia
Reklama
Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min.MasaBiałka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawaj proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Z białek i cukru ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką z pozostałą masą.Schłodzone ciato rozwałkuj na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, wylej masę serową i upiecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez ok godzinę
spit5