Skordalia – deptane pyry.docx

(157 KB) Pobierz

Skordalia – deptane pyry na sposób grecki

 

 

Taki wielkopolsko – grecki przytup jest na prawdę przepyszny. Do tej pory przygotowywałam ziemniaki duszone z masłem, owszem były kremowe, ale też ciężkie. To purree jest lekkie jak chmurka i  czosnkowe!

http://szybkotaniosmacznie.com/wp-content/uploads/2017/08/sts_DSC_9207_500.jpg

Do przygotowania potrzebujemy:

·         2 duże ząbki czosnku

·         2 młode cebulki pokrojone w plasterki (razem z zielonym)

·         odrobina bazylii

·         sól

·         ok 100 ml oliwy z oliwek (najlepsza byłaby grecka, w końcuto greckie ziemniaki)

·         1 kg ziemniaków

Ziemniaki obieramy, myjemy i gorujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy i  dusimy. Wciskamy czosnek (możecie dać więcej lub mniej) i dodajemy oliwę. Całość jeszcze raz dusimy i przenosimy do miski. Wierzch posypujemy pokrojoną młodą cebulką, odrobiną bazylii (albo pietruszki, koperku – po prostu czegoś zielonego) oraz skrapiamy oliwą i ewnetualnie solimy. Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin