Skordalia – deptane pyry na sposób grecki
Taki wielkopolsko – grecki przytup jest na prawdę przepyszny. Do tej pory przygotowywałam ziemniaki duszone z masłem, owszem były kremowe, ale też ciężkie. To purree jest lekkie jak chmurka i czosnkowe!
Do przygotowania potrzebujemy:
· 2 duże ząbki czosnku
· 2 młode cebulki pokrojone w plasterki (razem z zielonym)
· odrobina bazylii
· sól
· ok 100 ml oliwy z oliwek (najlepsza byłaby grecka, w końcuto greckie ziemniaki)
· 1 kg ziemniaków
Ziemniaki obieramy, myjemy i gorujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy i dusimy. Wciskamy czosnek (możecie dać więcej lub mniej) i dodajemy oliwę. Całość jeszcze raz dusimy i przenosimy do miski. Wierzch posypujemy pokrojoną młodą cebulką, odrobiną bazylii (albo pietruszki, koperku – po prostu czegoś zielonego) oraz skrapiamy oliwą i ewnetualnie solimy. Smacznego!
A-n-i-t-a