15 przepisów na ocieplenie atmosfery w kuchni.pdf

(1315 KB) Pobierz
1PZP Ó N OI LNE
5 REI W A C PEI
S
E
AM SEY KCN
T OFR W UH I
pzps.l
r ip
e y
Roladki z cukinii
przepisy.pl
Składniki:
zielona cukinia - 3 sztuki
mielone mięso wołowo-wieprzowe - 500
gramów
pomidory pelatti z puszki - 1 opakowanie
Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti
Bolognese
- 1 opakowanie
tarta mozzarella - 100 gramów
świeża bazylia - 1 pęczek
50 minut
8 osób
Łatwe
tortilla - 1 opakowanie
jogurt naturalny - 200 mililitrów
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr
- 1
opakowanie
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż aż odparują wszystkie soki,
dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne - doprawi on sos do smaku oraz
sprawi, że sos uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.
2. Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry i oprósz solą. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie
usuń sól płucząc warzywo pod bieżącą wodą.
3. Plastry cukinii osusz, rozłóż na desce, nałóż łyżką mięsny sos, posyp z wierzchu tartym serem,
w każdy zawijaniec włóż liść bazylii i całość zwiń. Cukinię zawiń dodatkowo w 3 centymetrowy
pasek tortilli. Gotowe roladki układaj w żaroodpornym naczyniu.
4. Całość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 – 20 minut. Gotowe roladki
podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym Knorr do
sałatek.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Farfalle z cukinią i szynką
przepisy.pl
Składniki:
cukinia - 1 sztuka
Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka
makaronowa z szynką
- 1 opakowanie
kapary - 2 łyżki
starty żółty ser - 200 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 3 łyżki
śmietana 18% - 200 mililitrów
makaron farfalle - 200 gramów
szynka wędzona - 200 gramów
ostra papryczka - 1 sztuka
ząbki czosnku - 2 sztuki
45 minut
5 osób
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. W garnku na rozgrzanej Ramie podsmaż pokrojoną w plastry cukinię. Dodaj szynkę posiekane
chilli i czosnek, całość zalej śmietaną.
2. Dodaj kapary, dwie szklanki wody, surowy makaron i Knorr Naturalnie smaczne. Wszystko
razem zagotuj i dodaj część tartego sera.
3. Tak przygotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp po wierzchu
pozostałym tartym serem.
4. Naczynie zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C. Piecz około 30 minut. Po
tym czasie zapiekankę odwiń z foli i piecz jeszcze 5 minut tak aby ser na powierzchni się
delikatnie zarumienił.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Gnocchi z białym winem
przepisy.pl
Składniki:
ziemniaki ugotowane - 300 gramów
mąka - 1 szklanka
jajko - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
białe wino wytrawne - 0.5 szklanek
ząbek czosnku - 1 sztuka
pomidorki malinowe - 100 gramów
Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti
Bolognese
- 1 opakowanie
pomidory pelatti z puszki - 1 opakowanie
rukola - 200 gramów
ser parmezan - 100 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z
oliwą z oliwek
- 3 łyżki
45 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę jajko i część startego parmezanu.
Całość dokładnie zagnieść.
2. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części i przykryć ściereczką. Z pierwszej kuli uformować
długiego węża, pokroić go na mniejsze kawałki .
3. Na desce ułożyć widelec każdą klusekę przesunąć po widelcu dociskając ją palcem tak aby
ciasto się odcisnęło na widelcu, jednocześnie wywijając na drugą stronę. Gotowe kluski wrzuć do
gotującej się wody na około jedną minutę, po czym szybko przełóż do zimnej wody.
4. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekany czosnek, gdy się delikatnie zarumieni,
dodaj posiekaną chili i cebulkę. Przez chwilę smaż całość.
5. Dodaj puszkę pomidorów, białe wino, przekrojone na pół pomidorki oraz Knorr Naturalnie
smaczne, które nada sosowi odpowiednią konsystencję i smak. Całość gotuj 2-3 minuty. W razie
potrzeby dolej trochę wody do sosu, połącz z kluskami. Gnocchi podawaj posypane
parmezanem, wymieszane tuż przed podaniem z rukolą.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zapiekanka z ziemniakami i brukselką
przepisy.pl
Składniki:
brukselka - 300 gramów
ziemniaki - 500 gramów
Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka
makaronowa z szynką
- 1 sztuka
średnia cebula - 1 sztuka
ząbek czosnku - 1 sztuka
kiełbasa np. śląska - 500 gramów
śmietana 18% - 200 mililitrów
60 minut
4 osoby
Łatwe
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 4 łyżki
gałązka tymianku - 1 sztuka
tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów
Sposób przygotowania:
1. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nadetnij na krzyż od strony głąba. Gotuj około 5 minut w
osolonym wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą. Brukselkę przetnij na pół, wytnij głąb, a następnie
rozdziel od siebie wszystkie liście kapusty.
2. Obraną cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni na rozgrzanej Ramie. Dodaj pokrojone na pół
plastry kiełbasy, smaż chwilę, po czym dodaj posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone
w cienkie plastry. Smaż około 2-3 minut cały czas mieszając.
3. Po tym czasie ziemniaki zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne, dodaj liście
brukselki i dokładnie wymieszaj. Produkt nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie
składniki połączą się ze sobą.
4. Ziemniaki przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp po wierzchu tartym serem. Całość zwiń w
folię aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie
usuń folie i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin