Rolady, roladki, zawijańce.pdf

(1205 KB) Pobierz
ROLADY, ROLADKI,
ZAWIJAŃCE
przepisy.pl
Zrazy wołowe w sosie własnym
przepisy.pl
Składniki:
udziec wołowy - 600 gramów
Przyprawa do mięs Knorr
- 10 gramów
ogórek kiszony - 2 sztuki
boczek - 4 plastry
musztarda sarepska - 3 łyżki
ziele angielskie - 2 sztuki
liść laurowy - 2 sztuki
60 minut
4 osoby
Łatwe
cebula - 1 sztuka
szałwia - 4 sztuki
woda lub bulion drobiowy - 400 mililitrów
mąka pszenna - 10 gramów
margaryna - 10 gramów
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron przyprawą Knorr. Z jednej strony
posmaruj musztardą.
2. Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
3. Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso,
następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij
wykałaczką.
4. Obsmaż zrazy z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na
złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele
angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.
5. Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar
tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę
rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty.
Podawaj zrazy oblane sosem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Roladki z polędwiczek z suszoną śliwką i
oscypkiem
przepisy.pl
Składniki:
polędwiczki wieprzowe, 2 sztuki - 800
gramów
Przyprawa do wieprzowiny Knorr
- 1
opakowanie
średnie oscypki - 4 sztuki
śliwki suszone bez pestek - 200 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 100 mililitrów
90 minut
4 osoby
Łatwe
musztarda Dijon - 2 łyżki
cebula - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Cebule pokrój w plastry, przesmaż na dwóch łyżkach Ramy Smaż jak szef kuchni i odstaw na
bok do ostygnięcia.
2. Mięso umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Delikatnie nacinając po długości, mięso
rozetnij na jeden płat. Nałóż na niego folię spożywczą i rozbij na grubość 5 mm.
3. Przyprawę do wieprzowiny Knorr wymieszaj z czterema łyżkami Ramy Smaż jak szef kuchni i
posmaruj nią rozbity płat mięsa. Przyprawa zapewni roladkom odpowiednio wyrazisty smak.
4. Weź spory kawałek foli aluminiowej, również posmaruj go z wierzchu marynatą, ułóż na niej
rozbity płat mięsa i posmaruj go kilkoma łyżkami musztardy. Na mięso nałóż kawałki sera, śliwkę
i cebulę.
5. Brzegi mięsa zawiń do środka. Całość dość ściśle zroluj, zawijając w folię aluminiową.
6. Gotowe roladki wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 15 minut. Tak
przygotowane mięso będzie soczyste w środku. Po tym czasie roladki rozwiń na folii i pokrój na
centymetrowej grubości plastry. Podawaj z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Grillowane roladki ze schabu zawijane w
wędzony boczek
przepisy.pl
Składniki:
schab środkowy bez kości - 400 gramów
Przyprawa do grilla Knorr
- 2 łyżki
Sos Hellmann’s Czosnkowy z jogurtem
4 łyżki
ogórek kiszony - 3 sztuki
papryka konserwowa - 2 sztuki
majeranek suszony - 1 łyżeczka
boczek wędzony - 12 plastrów
45 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Kotlety rozbij cienko, oprósz przyprawą Knorr i posmaruj z jednej strony sosem Hellmann’s
Czosnkowym. Posyp majerankiem.
2. Ogórki oraz paprykę pokrój w cienkie paski i ułóż na kotletach. Następnie mięso zwiń w roladki.
3. Roladki ułóż na trzech plastrach boczku, a następnie zwiń je w boczek. Następnie każdą
roladkę zawiń w arkusz folii aluminiowej posmarowanej oliwą.
4. Roladki w folii ułóż na rozgrzanym grillu i opiekaj przez 20 minut przewracając co jakiś czas.
5. Po tym czasie gotowe roladki odwiń ostrożnie z folii i pokrój w grube plastry. Podawaj np. z
kaszą i sałatą.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin