Przepisy na pizze.pdf

(1578 KB) Pobierz
PRZEPISY NA PIZZĘ
przepisy.pl
Ciasto na pizzę
przepisy.pl
Składniki:
mąka - 1 kilogram
drożdże - 30 gramów
cukier - 20 gramów
sól - 15 gramów
piwo - 150 mililitrów
oliwa z oliwek - 50 mililitrów
woda
90 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier oraz oliwę.
2. Drożdże rozprowadź w 300 ml ciepłej wody, a następnie wlej do mąki.
3. Zacznij mieszać składniki dolewając piwo. Wyrabiaj ciasto do momentu, gdy nie będzie kleić się do ścianek miski.
4. Ciasto pozostaw na 30 minut, następnie porcjuj kulki o wadze ok. 200 g. Uformowane kule pozostaw do wyrośnięcia na
jedną godzinę. Tip: Przygotowana pizzę z takiego ciasta piecz w temp. 220 st. C.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Domowa pizza
przepisy.pl
Składniki:
mąka pszenna - 500 gramów
mąka pszenna do podsypania - 200 gramów
drożdże - 4.5 gramów
cukier - 50 gramów
oliwa z oliwek - 50 mililitrów
sól - 2.5 gramy
woda - 300 mililitrów
60 minut
4 osoby
Łatwe
czerwona cebula - 1 sztuka
Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
- 1 opakowanie
pomidory pelatti z puszki - 1 słoik
pomidorki koktajlowe - 50 gramów
tarta mozzarella - 100 gramów
rukola - 100 gramów
kiełbasa pepperoni - 100 gramów
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając. Gotowe ciasto przykryj czystą, płócienną ścierką i odstaw
na 40 minut w ciepłe miejsce tak, aby ciasto mogło wyrosnąć.
2. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób ręką, podsyp trochę mąką i podziel na 4 do 6 kul tej samej wielkości.
3. Na stolnicy lub gładkim blacie stołu delikatnie podsypanym mąką rozwałkuj lub rozciągnij ciasto ręką, formując okrągły
placek. Placek ułóż na pergaminie na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika.
4. W garnku zagotuj pomidory pelatti z Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese - dzięki niemu uzyskasz sos o
wyrazistym ziołowo pomidorowym smaku, który będzie miał idealną konsystencję.
5. Ciasto z wierzchu posmaruj wcześniej zrobionym sosem. Na środek pizzy, na sos, posyp stary sera mozzarella, na ser
kolejno układaj plastry czerwonej cebuli, plastry kiełbasy oraz przecięte na pół pomidorki.
6. Pizzę umieść w nagrzanym do 220°C piekarniku i piecz około 25 minut. Gotową pizzę podawaj posypaną listkami rukoli i
pozostałym sosem pomidorowym.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Pizza sticks
przepisy.pl
Składniki:
gotowe ciasto na pizzę
parmezan lub inny twardy ser - 100 gramów
Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
- 1 opakowanie
15 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. W małym rondelku pomieszaj 200 ml wody z produktem Knorr. Zagotuj.
2. Ciasto na pizzę rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Pokrój na 2 cm paski dowolnej długości.
3. Paski posmaruj sosem pomidorowym, oprósz tartym serem.
4. Gotowe paski poskręcaj w długie twisty, ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem.
5. Wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na około 15 minut, aż staną się złotawe i chrupiące.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Biała pizza carbonara
przepisy.pl
Składniki:
mąka pszenna - 500 gramów
mąka pszenna na podsypanie przy wyrobieniu placów - 200 gramów
drożdże - 4.5 dekagramów
sól - 2.5 gramy
cukier - 50 gramów
woda - 300 mililitrów
oliwa z oliwek lub olej - 50 mililitrów
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
- 1 opakowanie
śmietana 12 % - 300 mililitrów
mozarella tarta - 300 gramów
boczek wędzony plastry - 200 gramów
cebula mała, pokrojona w plastry - 1 sztuka
cukinia - 1 sztuka
Majonez Hellmann's Babuni
- 100 gramów
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr
- 1 sztuka
śmietana 18% lub gęsty jogurt - 50 mililitrów
90 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając. Gotowe ciasto przykryj czystą płócienną szmatką i odstaw
na 40 minut w ciepłe miejsce tak aby mogło wyrosnąć.
2. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób ręką. Podsyp trochę mąką i podziel na 4 - 6 kul tej samej wielkości.
3. Na stolnicy lub gładkim blacie stołu, delikatnie podsypanym mąką, rozwałkuj lub rozciągnij ciasto ręką, formując okrągłe
placki. Placki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze.
4. Przed rozpoczęciem pracy nastaw piekarnik na 250°C, włącz obie grzałki dolna i górną. Fix knorr wymieszaj z 300 ml
śmietany i zagotuj. Gotowym, wystudzonym sosem posmaruj placki.
5. Następnie placki posyp serem, potem ułóż plasterki boczku, cebuli i kawałki cukinii.
6. Pizze wstaw do piekarnika na sam dół, na około 20- 30 minut. Po upieczeniu pizze pokrój na małe ćwiartki. Podawaj z
dipem czosnkowym. Wszystkie składniki na dip wymieszaj ze sobą i odstaw na 5 minut na bok.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin