Przełam lody.pdf

(919 KB) Pobierz
PRZEŁAM LODY!
przepisy.pl
Lodowe spaghetti a'la bolognese
przepisy.pl
Składniki:
truskawki - 500 gramów
Algida Śmietankowa Śmietanka
- 1
opakowanie
cukier waniliowy - 2 opakowania
miód - 2 łyżki
biała czekolada - 1 opakowanie
listki świeżej mięty
15 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Truskawki zasyp cukrem z miodem i rozgnieć widelcem bądź zblenduj. Jeżeli truskawki są
mrożone, odstaw na bok na kilka godzin.
2. Odpowiednią porcję lodów przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wyciśnięte lody powinny
kształtem przypominać spaghetti.
3. Lodowe spaghetti posyp startą czekoladą i udekoruj listkami mięty.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Przekładańce malinowe z ciasta filo
przepisy.pl
Składniki:
Carte d'Or Strawberry
- 600 gramów
ciasto filo - 3 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia
- 60 gramów
cukier - 60 gramów
maliny - 300 gramów
cukier puder - 1 szczypta
15 minut
6 osób
Średnie
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 190°C/170°C (z termoobiegiem). Roztopić kostkę do pieczenia. Każdy
płat ciasta filo przekroić na pół, tak aby otrzymać dwa płaty ciasta o wymiarach 30cm x 20cm, czyli
razem sześć płatów.
2. Pierwszy płat posmarować Kasią, posypać cukrem, na nim ułożyć kolejny płat i powtórzyć te
czynności, po kolei tak samo ułożyć wszystkie sześć płatów. Ostatni także posmarować kostką do
pieczenia i posypać cukrem.
3. Ciasto pokroić na 12 prostokątnych części, ułożyć je na papierze do pieczenia i piec przez
około 6-10 minut, w połowie czasu pieczenia obrócić blachę. Piec ciastka do momentu aż będą
ładnie przyrumienione i chrupiące, uważać, by ich nie przypalić. Przełożyć na kratkę do
ostygnięcia.
4. Kiedy będą gotowe do podania, przygotować porcje deseru składające się z dwóch
prostokątów z ciasta filo przełożonych lodami i udekorowanych malinami. Na koniec deser
oprószyć cukrem pudrem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Gruszkowy smakołyk z lodami
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 15 gramów
mąka - 60 gramów
cukier - 80 gramów
jajko - 1 sztuka
proszek do pieczenia
gruszki - 3 sztuki
cukier - 2 łyżki
90 minut
2 osoby
Łatwe
galaretka wiśniowa - 1 opakowanie
konfitura wiśniowa - 4 łyżeczki
Carte d'Or Cheesecake with Raspberry
Sauce
Sposób przygotowania:
1. Kasię rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzoną Kasię i delikatnie wymieszaj
łyżką.
2. Prostokątną formę o wymiarach 18x24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do
niej masę, wyrównaj łyżką wierzch i piecz ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
3. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem przełóż do foremki keksowej o długości 18 cm.
4. Gruszki obierz, pokrój na kawałki i gotuj w niewielkiej ilości wody z cukrem do miękkości –
około 10 minut. Następnie je odcedź. Połowę odłóż, resztę zmiksuj z 1/2 szklanki syropu, w której
się gotowały.
5. Do gorących zmiksowanych gruszek wsyp galaretkę w proszku i mieszaj, aż się rozpuści. Włóż
połowę konfitury i wymieszaj.
6. Na upieczony spód biszkoptowy wyłóż kawałki gruszek i przykryj masą gruszkowo-wiśniową.
Odstaw deser do lodówki, by masa stężała. Gotowy deser wyjmij z formy i pokrój na porcje.
7. Deser podawaj z lodami Carte d'Or o smaku sernika z sosem malinowym i wiśniami z konfitury.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Kanapka z lodami bakaliowymi
przepisy.pl
Składniki:
Algida Śmietankowa Bakalia
- 1
opakowanie
wafle - 8 sztuk
mięta - 1 szczypta
truskawka do ozdoby
5 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Na wafle lub gotowe ciastka nałóż po kulce lodów. Całość przykryj drugim waflem, a następnie
lekko dociśnij.
2. Lodowe kanapki przed podaniem przekrój na pół i udekoruj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin