Potrawy ze śledziem.pdf

(1317 KB) Pobierz
POTRAWY ZE ŚLEDZIEM
przepisy.pl
Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu
przepisy.pl
Składniki:
śledzie a’la matias w oleju - 400 gramów
Majonez Hellmann's Oryginalny
- 4 łyżki
jabłko - 1 sztuka
Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy
Knorr
- 1 opakowanie
cebula biała - 1 sztuka
15 minut
1 osoba
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Następnie pokrój w większe kawałki
i ułóż na talerzu lub półmisku.
2. Jabłko i cebulę pokrój w drobną kostkę, następnie wymieszaj z majonezem oraz sosem
sałatkowym Knorr.
3. Nałóż warstwę kremowego, majonezowego sosu na śledzie, tak aby je przykryć. Przed
podaniem schłódź śledzie przez godzinę w lodówce.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Wykwintna sałatka śledziowa z majonezem
przepisy.pl
Składniki:
śledź w oleju - 250 gramów
ziemniaki - 3 sztuki
Majonez Hellmann's Babuni
- 4 łyżki
czerwona cebula - 1 sztuka
jajko - 2 sztuki
koperek kilka gałązek
ogórek kwaszony - 2 sztuki
15 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia. Jaja gotuj na twardo
ok. 8 minut. Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju i pokrój w paseczki.
2. Cebule pokrój w plasterki, tak aby powstały pierścionki, a ogórka w kostkę.
3. Ugotowane ziemniaki również pokrój w kostkę i połącz w dużej misce ze śledziem, cebulą
(odłóż kilka krążków do dekoracji), ogórkiem i majonezem Hellmann’s Babuni. Dopraw do smaku.
4. Rozłóż sałatkę na półmisku. Na wierzchu połóż cząstki ugotowanego jajka, pierścienie z cebuli
oraz gałązki koperku.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem
przepisy.pl
Składniki:
śledzie Matjas - 500 gramów
Majonez Hellmann's Oryginalny
- 2 łyżki
jogurt naturalny - 1 łyżka
musztarda francuska - 1 łyżeczka
rodzynki - 2 łyżki
orzechy włoskie - 2 łyżki
granat - 1 sztuka
20 minut
8 osób
Łatwe
szalotka - 1 sztuka
natka pietruszki - 1/2 pęczka
Sposób przygotowania:
1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Zmień wodę i wypłucz raz jeszcze. Rodzynki zalej wrzącą
wodą i pozostaw na kilka minut. Odsącz.
2. Wypłukane śledzie odsącz i pokrój w paski pod skosem. Szalotkę pokrój w cienkie paski, natkę
posiekaj i obierz owoc granatu. Orzechy upraż na suchej, rozgrzanej patelni.
3. Majonez Hellmann’s połącz z jogurtem, rodzynkami, musztardą, szalotką oraz pietruszką.
4. W misce wymieszaj pokrojone śledzie wraz z przygotowanym majonezem i wyłóż je na
półmisek.
5. Całość posyp po wierzchu orzechami oraz owocami granatu. Śledzie udekoruj listkami
pietruszki i podawaj, najlepiej schłodzone.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Znakomite śledzie po japońsku
przepisy.pl
Składniki:
śledzie w oleju - 400 gramów
Majonez Hellmann's Oryginalny
- 2 łyżki
śmietana 12% - 2 łyżki
cebula czerwona - 1 sztuka
jaja - 2 sztuki
groszek konserwowy, puszka - 1 sztuka
żółty ser tarty - 80 gramów
15 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój w kawałki
szerokości ok. 4cm.
2. Jaja ugotuj na twardo, następnie wystudź i pokrój drobno.
3. Na dnie półmiska lub talerza wysyp zielony groszek, ułóż na nim śledzie. Przygotuj kremowy
sos - majonez wymieszaj ze śmietaną i połącz z jajkami.
4. Na kawałek śledzia nałóż plaster cebuli, porcje sosu z jajkami i posyp startym serem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin