RACHATŁUKUM - składniki:
• 2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
• 1 1/2 szklanki wody
• 2 łyżki wody różanej LUB jedno z poniższych do smaku:
• 1/2 łyżeczki różanej substancji smakowej
• 1/4 szklanki soku owocowego
• 1 łyżka waniliowego ekstraktu
• 1 łyżka ekstraktu pomarańcz
• 1 łyżka likieru miętowego
• substancje koloryzujące (opcjonalne)
• 1/2 szklanki posiekanych orzechów pistacjowych lub migdałów (opcjonalne)
• cukier puder
• wiórki kokosowe do posypania
• 1 szklanka równa się 250 ml
RACHATŁUKUM - sposób przygotowania: Wymieszaj cukier, 1 szklankę wody i dodatki smakowe w rondlu, zagotuj. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie mąkę i resztę wody, potem powoli mieszając, dodaj do rondla. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 min, aż zgęstnieje. Wylej na brytfannę wysmarowaną masłem. Gdy ostygnie, wyjmij z formy, potnij na sześciany o boku ~2,5 cm, obtocz w cukrze. Przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym opakowaniu.
Szaloka213