rachatłukum(1).odt

(14 KB) Pobierz

RACHATŁUKUM - składniki:

                     2 szklanki cukru

                     1/2 szklanki mąki kukurydzianej

                     1 1/2 szklanki wody

                     2 łyżki wody różanej LUB jedno z poniższych do smaku:

                      1/2 łyżeczki różanej substancji smakowej

                      1/4 szklanki soku owocowego

                      1 łyżka waniliowego ekstraktu

                     1 łyżka ekstraktu pomarańcz

                      1 łyżka likieru miętowego

                      substancje koloryzujące (opcjonalne)

                     1/2 szklanki posiekanych orzechów pistacjowych lub migdałów (opcjonalne)

                     cukier puder

                     wiórki kokosowe do posypania

                      1 szklanka równa się 250 ml

RACHATŁUKUM - sposób przygotowania: Wymieszaj cukier, 1 szklankę wody i dodatki smakowe w rondlu, zagotuj. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie mąkę i resztę wody, potem powoli mieszając, dodaj do rondla. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 min, aż zgęstnieje. Wylej na brytfannę wysmarowaną masłem. Gdy ostygnie, wyjmij z formy, potnij na sześciany o boku ~2,5 cm, obtocz w cukrze. 
Przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym opakowaniu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin