danie jednogarnkowe
To nie fasolka po bretońsku, ani leczo, ani bogracz...to właśnie mieszanka tego, co w garze widać :))owo coś świetnie smakuje ze świeżą bagietką.Przepis nie jest moją własnością, aczkolwiek, nie wiem do kogo pierwotnie należą prawa autorskie, to sobie pozwalam opublikować moje proporcje na to danie:1/2 kg kiełbasy- u mnie śląska,1 puszka czerwonej fasolki,1 puszka ananasa w zalewie4 cebule2 łyżki masła1 kostka rosołowa-rozpuszczona w 1/2 l wodymały słoiczek koncentratu pomidorowegosól, pieprz, 2 łyżki suszonej bazylii.Masło sklarować na patelni, zdjąć szumowiny, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę, przesmażyć. Dodać cebulę pokrojoną albo w piórka albo w kostkę. Całość lekko posolić, dusić pod przykryciem kilka minut- cebula ma się zeszklić. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa razem z zalewą oraz odsączoną fasolkę. Wlać 1/2 litra bulionu. Całość dusić ok.10 min. Dodać koncentrat, zagotować, dodać do smaku sól, pieprz oraz bazylię. Życzę smacznego!
A-n-i-t-a