Budyniowa Składanka
*foremka 25x34 cm
Składniki na biszkopt:
· 4 jajka ,1 szklanka cukru ,1 szklanka mąki ,1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem budyniowy:
· 2 opakowania budyniu waniliowego ,3 szklanki mleka ,2 łyżki cukru
· 1 opakowanie żółtej galaretki ,kostka masła
na krem śmietanowy:
· 600 ml śmietanki kremówki ,4 łyżki cukru pudru ,2 łyżki żelatyny
dodatkowo:
· 2 duże paczki kakaowych herbatników ,1/2 szklanki mleka ,łyżka gorzkiego kakao
Upiec biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po trochę cukru a następnie po żółtku. Ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Budyń rozpuścić z cukrem w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić i utrzeć z masłem.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować ze śmietanką. Na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć herbatnikami namoczonymi w mleku. Na nich rozłożyć 1/3 bitej śmietany i kolejną warstwę herbatników. Przekładać warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać gorzkim kakao. Składanie ciasta:
Połowa biszkoptu-połowa masy budyniowej – herbatniki - bita śmietana – herbatniki - reszta budyniu – herbatniki - bita śmietana - biszkopt-bita śmietana-kakao.
kalina745