Budyniowa Składanka.docx

(111 KB) Pobierz

 

 

Budyniowa Składanka

 

https://4.bp.blogspot.com/-60TbrqQR2TA/WASx0DFy-FI/AAAAAAAALP8/q0BTfZC_1-oUi6wi5YLtih2DDsOXUU3fQCLcB/s640/budyniowa%2Bsk%25C5%2582adanka%2Bpodp%2B1.jpg

 

*foremka 25x34 cm

Składniki na biszkopt:

·         4 jajka ,1 szklanka cukru ,1 szklanka mąki ,1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem budyniowy:

·         2 opakowania budyniu waniliowego  ,3 szklanki mleka ,2 łyżki cukru

·         1 opakowanie żółtej galaretki ,kostka masła

na krem śmietanowy:

·         600 ml śmietanki kremówki ,4 łyżki cukru pudru ,2 łyżki żelatyny

dodatkowo:

·         2 duże paczki kakaowych herbatników ,1/2 szklanki mleka ,łyżka gorzkiego kakao

 

Upiec biszkopt:

Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po trochę cukru a następnie po żółtku. Ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 

 

Budyń rozpuścić z cukrem w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić i utrzeć z masłem. 

 

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować ze śmietanką. Na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć herbatnikami namoczonymi w mleku. Na nich rozłożyć 1/3 bitej śmietany i kolejną warstwę herbatników. Przekładać warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać gorzkim kakao. 

Składanie ciasta:

Połowa biszkoptu-połowa masy budyniowej herbatniki - bita śmietanaherbatniki - reszta budyniuherbatniki - bita śmietana - biszkopt-bita śmietana-kakao.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin