Sałatka kijowska
Sycąca sałatka warstwowa z tuńczyka, jajek, cebuli i żółtego sera.Składniki:
ü 7 jajek
ü 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
ü 2 cebule czerwone
ü 100-150 g żółtego sera
ü majonezJajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Cebulę pokroić w kostkę, a tuńczyka odsączyć z zalewy. Żółty ser i żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach, a białka - o dużych oczkach.Tak przygotowane składniki układać warstwami w szklanym naczyniu: najpierw białka, następnie ser żółty i połowę tuńczyka. Kolejna warstwa to kilka łyżek równomiernie rozprowadzonego majonezu. Potem cebula, tuńczyk i ponownie majonez. Ostatnią warstwę stanowi starte żółtko. Schłodzić w lodówce i podawać.
kalina745