Sałatka kijowska.docx

(334 KB) Pobierz

                            Sałatka      kijowska

http://4.bp.blogspot.com/-zcOK90hnQQM/U0-95IX__DI/AAAAAAAAFBQ/LpSb8zNYu3g/s1600/IS_sa%C5%82atka+kijowska.jpg


Sycąca sałatka warstwowa z tuńczyka, jajek, cebuli i żółtego sera.

Składniki:

ü      7 jajek

ü      2 puszki tuńczyka w sosie własnym

ü      2 cebule czerwone

ü      100-150 g żółtego sera

ü      majonez

Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Cebulę pokroić w kostkę, a tuńczyka odsączyć z zalewy. Żółty ser i żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach, a białka - o dużych oczkach.
Tak przygotowane składniki układać warstwami w szklanym naczyniu: najpierw białka, następnie ser żółty i połowę tuńczyka. Kolejna warstwa to kilka łyżek równomiernie rozprowadzonego majonezu. Potem cebula, tuńczyk i ponownie majonez. Ostatnią warstwę stanowi starte żółtko. Schłodzić w lodówce i podawać.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin