Kajmakowe ciasto bez pieczenia.docx

(96 KB) Pobierz

Kajmakowe ciasto bez pieczenia

             

Składniki na blaszkę ok. 25x36 cm:

200 g herbatników maślanych

120 g kakaowych okrągłych herbatników (1 op.)

2 puszki masy kajmakowej

400 ml mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego

4 łyżki cukru pudru

200 g masła (1 kostka)

garść orzechów laskowych, posiekanych z grubsza

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +chłodzenie

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

 

1. Zaczynamy od przygotowania budyniu: w garnku zagotowujemy 300 ml mleka. Do pozostałego mleka wsypujemy opakowanie budyniu i 2 łyżki cukru pudru, dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając mleko, cienkim strumieniem wlewamy mieszankę. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni budyniu (dzięki temu nie powstanie kożuch) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

2. Masło umieszczamy w misie miksera razem z 2 łyżkami cukru pudru. Miksujemy kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Nie przerywając ubijania łyżka po łyżce dodajemy budyń - po każdej łyżce należy bardzo dokładnie miksować, żeby masa się nie zważyła. Gotową masę odstawiamy na bok.

 

3. Blaszkę smarujemy odrobiną masła i wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników maślanych. Na nie wykładamy 1 i 1/2 puszki masy kajmakowej, wyrównujemy. Układamy kakaowe herbatniki, na nie kładziemy masę budyniową, wyrównujemy. Układamy pozostałe herbatniki maślane, a na nie pozostałą masę kajmakową. Całość posypujemy posiekanymi orzechami i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin