Kajmakowe ciasto bez pieczenia
Składniki na blaszkę ok. 25x36 cm:
200 g herbatników maślanych
120 g kakaowych okrągłych herbatników (1 op.)
2 puszki masy kajmakowej
400 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 łyżki cukru pudru
200 g masła (1 kostka)
garść orzechów laskowych, posiekanych z grubsza
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Zaczynamy od przygotowania budyniu: w garnku zagotowujemy 300 ml mleka. Do pozostałego mleka wsypujemy opakowanie budyniu i 2 łyżki cukru pudru, dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając mleko, cienkim strumieniem wlewamy mieszankę. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni budyniu (dzięki temu nie powstanie kożuch) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Masło umieszczamy w misie miksera razem z 2 łyżkami cukru pudru. Miksujemy kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Nie przerywając ubijania łyżka po łyżce dodajemy budyń - po każdej łyżce należy bardzo dokładnie miksować, żeby masa się nie zważyła. Gotową masę odstawiamy na bok.
3. Blaszkę smarujemy odrobiną masła i wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników maślanych. Na nie wykładamy 1 i 1/2 puszki masy kajmakowej, wyrównujemy. Układamy kakaowe herbatniki, na nie kładziemy masę budyniową, wyrównujemy. Układamy pozostałe herbatniki maślane, a na nie pozostałą masę kajmakową. Całość posypujemy posiekanymi orzechami i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
kalina745