MAXI KING WHITE.docx

(110 KB) Pobierz

MAXI KING WHITE - CIASTO BEZ PIECZENIA

 

Składniki na dużą blaszkę prostokątną:

 

§                      Herbatniki na 4 warstwy (każda warstwa po około 25 sztuk)

§                      1 puszka masy kajmakowej - około 450 gram

§                      40 dag mleka w proszku - skorzystałam z mleka tej firmy klik (takie niebieskie opakowanie)

§                      20 dag masła lub 25 dag (przy 25 dag masa będzie nieco gęstsza)

§                      1 szklanka mleka

§                      pół szklanki cukru

§                      cukier waniliowy - 1 opakowanie

§                      2 tabliczki białej czekolady

§                      1/4 szklanki mleka do polewy

§                      puszka 150 gram solonych orzeszków ziemnych

 

Wykonanie:

 

Ciasto banalnie proste, ciężko będzie coś spartaczyć. W pierwszej kolejności należy ugotować mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Przestudzić. Do chłodnego dodawać na przemian po trochu mleka w proszku i masła. Zmiksować bardzo dokładnie.  Masa jest lepka, lejąca - ale po schłodzeniu w lodówce wszystko będzie twardsze i o odpowiedniej konsystencji.

 

Na spód blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozłożyć na nie połowę kremu mlecznego. Przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć kajmak i równomiernie rozsmarować. Przykryć wszystko trzecią warstwą herbatników. Na to wyłożyć resztę kremu mlecznego, rozsmarować. Przykryć ostatnia warstwą herbatników. 

 

Przygotować polewę z białej czekolady.

Do rondelka wlać mleko ( 1/4 szklanki), dołożyć połamaną czekoladę. Podgrzewać i mieszać aż się rozpuści. Do lekko przestygniętej polewy dodać połowę orzeszków. Wylać na ciasto i posypać resztą orzeszków.

 

Całość schłodzić. Ciasto na początku jest bardzo słodkie, po schłodzeniu i przegryzieniu się mas z herbatnikami masa staję się łagodniejsza w smaku.


http://2.bp.blogspot.com/-ovMkdvAOSww/VKviMubUXBI/AAAAAAAABao/_cZT9rsd5tc/s1600/IMG_1003.JPG 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin