Stripsy KFC.docx

(87 KB) Pobierz

Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce

Składniki

·         Pierś z kurczaka500g

·         Mąka pszennado panierowania

·         Ciasto:

·         Mąka pszenna130g

·         Jajko1

·         Mleko150ml

·         Chili pieprz cayenne1 czubata łyżeczka

·         Pieprzszczypta

·         Sólszczypta

·         Marynata:

·         Chili pieprz cayenne1 czubata łyżeczka

·         Papryka mielona słodka2 łyżeczki

·         Przyprawa ‚pikantne skrzydełka’1-2 łyżeczki

·         Czosnek granulowany1 pełna łyżeczka

·         Curry1 czubata łyżeczka

·         Sólszczypta

·         Pieprz czarnyszczypta

·         Oliwa z oliwek4 łyżki

stripsy-kfc

 

uwaga! uwaga!

Stripsymooocno pikantne. Jeśli nie lubicie mocno pikantnych potraw to polecam dodać mniej chilli i mniej przyprawy ‚pikantne skrzydełka’. Najlepiej najpierw zamarynować mięso w mniejszej ilości pikantnych przypraw, usmażyć i ewentualnie do kolejnych partii dodać więcej chilli – jeśli lubimy bardzo pikantne potrawy. Polecam podawać stripsy z sosem czosnkowym :)

Wykonanie:

1.      Piersi umyć, oczyścić pokroić w plasterki, rozklepać tłuczkiem na małe kotleciki.

2.      Tak przygotowanego kurczaka polać 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodać wszystkie przyprawy wyżej wymienione pod napisem marynata ( Chili pieprz cayenne, papryka mielona słodka, czosnek, curry, sól, pieprz, przyprawa ‚pikantne skrzydełka’). Dokładnie otoczyć mięso w marynacie i odstawić na 20 minut do lodówki.

3.      Zrobić ciasto z wyżej wymienionych składników: wrzucić do miseczki: jajko + mąka + mleko + sól + pieprz czarny + chili pieprz cayenne i całość wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego ciasta.

4.      Piersi zanurzyć w cieście, a następnie w otoczyć mące.

5.      W frytkownicy rozgrzać olej. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę (ok.180st,C), wrzucać partiami stripsy i smażyć do momentu aż uzyskają złoto-brązowy kolor.

6.      Uwaga! Olej nadaje się do usmażenia około 1kg mięsa – potem już jest tak okropny, że nie radziłabym smażyć na nim większej ilości kurczaka.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin