Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce
Składniki
· Pierś z kurczaka500g
· Mąka pszennado panierowania
· Ciasto:
· Mąka pszenna130g
· Jajko1
· Mleko150ml
· Chili pieprz cayenne1 czubata łyżeczka
· Pieprzszczypta
· Sólszczypta
· Marynata:
· Papryka mielona słodka2 łyżeczki
· Przyprawa ‚pikantne skrzydełka’1-2 łyżeczki
· Czosnek granulowany1 pełna łyżeczka
· Curry1 czubata łyżeczka
· Pieprz czarnyszczypta
· Oliwa z oliwek4 łyżki
uwaga! uwaga!
Stripsy są mooocno pikantne. Jeśli nie lubicie mocno pikantnych potraw to polecam dodać mniej chilli i mniej przyprawy ‚pikantne skrzydełka’. Najlepiej najpierw zamarynować mięso w mniejszej ilości pikantnych przypraw, usmażyć i ewentualnie do kolejnych partii dodać więcej chilli – jeśli lubimy bardzo pikantne potrawy. Polecam podawać stripsy z sosem czosnkowym :)
Wykonanie:
1. Piersi umyć, oczyścić pokroić w plasterki, rozklepać tłuczkiem na małe kotleciki.
2. Tak przygotowanego kurczaka polać 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodać wszystkie przyprawy wyżej wymienione pod napisem marynata ( Chili pieprz cayenne, papryka mielona słodka, czosnek, curry, sól, pieprz, przyprawa ‚pikantne skrzydełka’). Dokładnie otoczyć mięso w marynacie i odstawić na 20 minut do lodówki.
3. Zrobić ciasto z wyżej wymienionych składników: wrzucić do miseczki: jajko + mąka + mleko + sól + pieprz czarny + chili pieprz cayenne i całość wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego ciasta.
4. Piersi zanurzyć w cieście, a następnie w otoczyć mące.
5. W frytkownicy rozgrzać olej. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę (ok.180st,C), wrzucać partiami stripsy i smażyć do momentu aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
6. Uwaga! Olej nadaje się do usmażenia około 1kg mięsa – potem już jest tak okropny, że nie radziłabym smażyć na nim większej ilości kurczaka.
kalina745