Przepis na nuggetsy z kurczaka
Składniki
· pierś z kurczaka
· panierka do kurczaka (najlepiej panko rodzaj chińskiej panierki można kupić na allegro)
· 1 szklanka mąki
· 0,5 szklanki wody
· 1 jajko
· 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
· olej do smażenia
1. Mięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu. Kroimy na małe kawałeczki.
2. Jajko, wodę, mąkę i przyprawę do kurczaka miksujemy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki.
3.Kawałki kurczaka najpierw moczymy w cieście, następnie panierujemy w panierce i odkładamy na deske.
4. Rozgrzewamy olej do smażenia. Powinno go być na tyle, by przykrył każdy kawałek mięsa ( można wykorzystać też frytkownicę). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię mięso, zwracając uwagę, by kawałki kurczaka nie dotykały się. Smażymy około 5 min, w zależności od temperatury oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie wykładamy na papierowy ręcznik by odciekł z mięsa nadmiar tłuszczu. Smacznego.
Rada: Jeśli ktoś nie lubi smażyć mięsa w „głębokim tłuszczu”, może nuggetsy upiec na blaszce w piekarniku. Należy posmarować ją olejem. Każdy kawałek mięsa smarujemy również olejem z góry, można do tego celu wykorzystać pędzelek. Podczas pieczenia, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość oleju. Pieczemy do uzyskania złotego koloru około 20min.
kalina745