Przepis na nuggetsy z kurczaka.docx

(551 KB) Pobierz

Przepis na nuggetsy z kurczaka

Składniki

·         pierś z  kurczaka

·         panierka do kurczaka (najlepiej panko rodzaj chińskiej panierki można kupić na allegro)

·         1 szklanka mąki

·         0,5 szklanki wody

·         1 jajko

·         1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

·         olej do smażenia

1. Mięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu. Kroimy na małe kawałeczki.

DSC_13655

2. Jajko, wodę, mąkę i przyprawę do kurczaka miksujemy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki.

nuggetsy2

3.Kawałki kurczaka najpierw moczymy w cieście, następnie panierujemy w panierce i odkładamy na deske.

nuggetsy4

4. Rozgrzewamy olej do smażenia. Powinno go być na tyle, by przykrył  każdy kawałek mięsa ( można wykorzystać też frytkownicę). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię mięso, zwracając uwagę, by kawałki kurczaka nie dotykały się.  Smażymy około 5 min, w zależności od temperatury oleju, aż do uzyskania złotego koloru.  Następnie wykładamy na papierowy ręcznik by odciekł z mięsa nadmiar tłuszczu. Smacznego.

 

Rada: Jeśli ktoś nie lubi smażyć mięsa w „głębokim tłuszczu”, może nuggetsy upiec na blaszce w piekarniku. Należy posmarować ją  olejem. Każdy kawałek mięsa smarujemy również olejem z góry, można do tego celu wykorzystać pędzelek. Podczas pieczenia,  w razie potrzeby dodajemy  niewielką ilość oleju. Pieczemy do uzyskania  złotego koloru około 20min.

nuggetsy3

Zgłoś jeśli naruszono regulamin