Zasady zdrowej diety dwulatka.docx

(1508 KB) Pobierz

http://babyonline.pl/pub/jadlospisy/dwulatek-poniedzialek.jpg
http://babyonline.pl/pub/jadlospisy/dwulatek-wtorek.jpg 

http://babyonline.pl/pub/jadlospisy/dwulatek-sroda.jpg

 

http://babyonline.pl/pub/jadlospisy/dwulatek-czwartek.jpg

http://babyonline.pl/pub/jadlospisy/dwulatek-piatek.jpg

http://babyonline.pl/pub/jadlospisy/dwulatek-sobota.jpg

 

http://babyonline.pl/pub/jadlospisy/dwulatek-niedziela.jpg

 

 

Zasady zdrowej diety dwulatka

Przestrzegaj ich, a twojemu dziecku łatwiej będzie zachować zdrowie:

·         Postaraj się podawać dziecku różnorodne posiłki, żeby jego dieta była urozmaicona.

·         Maluch powinien jeść regularnie. Przerwy pomiędzy posiłkami nie mogą być dłuższe niż 2–3 godziny.

·         Podawaj dziecku sporo owoców i warzyw. Ze spokojnym sumieniem możesz wykorzystywać mrożonki.

·         Zdrowo przyrządzaj posiłki. Gotuj, duś, piecz, unikaj smażenia. Warzywa gotuj krótko, do miękkości, by straty cennych składników były jak najmniejsze.

Co wzmacnia odporność dziecka?

Oto produkty, które powinny co dzień znaleźć się w diecie dwulatka:

·         Cytrusy – zawierają mnóstwo witaminy C.

·         Natka pietruszki – ma dużo beta-karotenu i witaminy C.

·         Czosnek – zawiera związki bakterio- i grzybobójcze.

·         Cykoria – jest bogata w składniki mineralne (potas, magnez, mangan, miedź, żelazo, cynk, fosfor), a także witaminy: z grupy B, C i beta-karoten. Zawiera też m.in. inulinę, prebiotyk, który wpływa na zwiększenie ilości dobrych bakterii (probiotyków) w przewodzie pokarmowym.

·         Kasza gryczana – bogata w witaminy z grupy B, w tym B6, a także magnez.

·         Ryby – zawierają dużo cynku, fosforu, jodu, żelaza, a także zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

·         Orzechy i nasiona – mają sporo cynku, witamin z grupy B oraz witaminy E.

·         Miód – zawiera substancje o działaniu antybiotycznym (oksydaza glukozy i lizozym) oraz potas, wapń, magnez, cynk, żelazo.

·         Brokuły – bogate w składniki mineralne selen, wapń, beta-karoten i kwas foliowy.

·         Cebula – zawiera mnóstwo witaminy C, a także m.in. zwiększający odporność cynk.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin