Knedle serowe na słodko.rtf

(1 KB) Pobierz

KNEDLE SEROWE 

Zrób knedle z serem, polej je śmietaną i posyp borówkami. Lepiej nie mogliśmy tego wymyślić.

 

Składniki:

800g półtłustego twarogu

80g miękkiego masła

100g kaszy manny

100g mąki pszennej

3 jajka

sól

 

Dodatkowo:

Kwaśna śmietana

Cukier

 

Wykonanie: Twaróg utrzyj mikserem na gładką masę. Dodaj masło, jajka, kaszę mannę, mąkę pszenną oraz odrobinę soli i krótko utrzyj mikserem, a następnie wyrób ręcznie dość miękkie i elastyczne ciasto (może się ono lekko kleić do rąk).

 

Nabieraj po łyżce masy w natłuszczone dłonie i formuj niewielkie knedle. Wkładaj je bezpośrednio do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj około 2-3 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Przed podaniem polej knedle kwaśną śmietaną i posyp obficie cukrem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin