chałwowiec.odt

(18 KB) Pobierz

CHAŁWOWIEC – najlepszy, sprawdzony przepis

Składniki:

Ciasto

                     6 jajek

                     1 szklanka cukru

                     1 opakowanie cukru waniliowego

                     0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

                     1 łyżka mąki pszennej

                     3 budynie czekoladowe bez cukru

                     szczypta soli

Masa

                     2 budynie waniliowe bez cukru

                     200 g masła w temperaturze pokojowej

                     3 szklanki mleka

                     300 g chałwy waniliowej

Dodatkowo:

                     100 g gorzkiej czekolady

Wymiary blaszki: 22x 33 cm

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z budyniami i proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Prostokątna blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2 szklanki mleka zagotować, w pozostałym mleku rozpuścić budyń i wlać na gotujące się mleko. Gotować, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń wystudzić.
Chałwę zmiksować na gładką masę.
Masło zmiksować na puch, do zmiksowanego masła dodawać porcjami zimny budyń cały czas ucierając. Następnie do masy wmiksować chałwę.
Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 kremu chałwowego, przykryć drugim blatem ciasta, na którym wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.
Ciasto schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez cała noc.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin