Składniki:
¾ szklanki mleka
• ½ szklanki cukru
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 200 g masła (w temp. pokojowej)
• 3 i ½ szklanki mleka w proszku
Dodatkowo
• 45 szt. kakaowych herbatników
Polewa
• 150 g czekolady (u mnie 100 g czekolady mlecznej i 50 g czekolady gorzkiej)
• 100 ml śmietanki 30%
Wykonanie:Mleko wlać do rondelka, dodać cukier zwykły i waniliowy, i podgrzewać mieszając do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Mleko z cukrem przestudzić.Miękkie masło zmiksować na puch, następnie, cały czas miksując dodawać porcjami naprzemiennie przestudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.Blachę o wymiarach 21×25 cm wyłożyć folią spożywczą (łatwiej będzie wyjąc ciasto z blachy) i ułożyć na spodzie warstwę kakaowych herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić połowę masy mlecznej, na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników, na której rozprowadzić pozostałą masę mleczną. Na masie ułożyć warstwę herbatników.Śmietankę wlać do rondelka i zagotować, następnie zdjąć z palnika, dodać połamaną na kawałki czekoladę i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polewę rozprowadzić na warstwie herbatników.Ciasto schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Ciasto wyjąć z lodówki na 30 min przed podaniem.
spit5