24. Stężenie krytyczne micelizacji.docx

(11 KB) Pobierz

Stężenie krytyczne micelizacji (CMC) i oddziaływanie hydrofobowe.

Samoasocjacja zachodzi po przekroczeniu stężenia charakterystycznego dla danej substancji powierzchniowo czynnej. Stężenie to określamy jako krytyczne stężenie micelizacji (c.m.c.) Podczas wzrostu stężenia substancji powierzchniowo czynnych ulegają zmianie niektóre właściwości fizyczne roztworu. Powstawaniu micel towarzyszy skokowa zmiana tych właściwości.

Oddziaływania hydrofobowe – polegają na łączeniu się grup hydrofobowych, w celu ochrony cząsteczki przed oddziaływaniem na nie cząsteczek wody. Oddziaływanie to odpycha cząsteczki wody. Jest to bardzo szczególne oddziaływanie, ponieważ najczęściej rozpuszczalnikiem jest woda. Oddziaływanie to jest występuje w białkach ze strukturą trzeciorzędową oraz czwartorzędową. Oddziaływanie hydrofobowe występuje zwykle w cząsteczkach, które nie posiadają momentu dipolowego. Istnieją cząsteczki, które są jednocześnie hydrofilowe i hydrofobowe, gdyż na jednym końcu posiadają grupy polarne, a na drugim niepolarne. Taka właściwość nazywa się amfifilowością.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin