Przepis pochodzi z bloga Wiem Co Jem.
Domowe ptasie mleczko - przepis
Składniki:
· 600 ml mleka,
· 600 g jogurtu naturalnego gęstego light,
· 35 g żelatyny
· 70 g odżywki białkowej o smaku wanilii,
· 5 łyżek ksylitolu,
· 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Mleko wlej do garnka i gotuj na niewielkim ogniu, Kiedy zacznie się robić ciepłe wsyp żelatynę i ksylitol - dokładnie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. W międzyczasie zestaw garnek z gazu, by mleko się nie zagotowało. Pozostaw do wystygnięcia.
Do dużej miski wlej jogurt naturalny i wsyp odżywkę białkową - miksuj do połączenia składników. Jeśli nie masz odżywki białkowej, możesz ją zastąpić większą ilością ksylitolu i odrobiną aromatu waniliowego. Najlepiej przed schłodzeniem ptasiego mleczka, po prostu dodać taką ilość ksylitolu, aby smak Cię satysfakcjonował.
Wystudzone mleko połącz z jogurtem i ubijaj mikserem przez 2-3 minuty, aby masa się napowietrzyła. Foremkę o wymiarach 22×29 cm wyłóż folią spożywczą. Do formy wlej masę i wstaw do lodówki na 6 godzin (a najlepiej na całą noc).
W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuść czekoladę. Zastygłe domowe ptasie mleczko pokrój na prostokątne kawałki o wymiarach ok. 4 x 2 cm. Każdy kawałek obtocz lub polej gorzką czekoladą i ponownie wstaw do lodówki. Kiedy czekolada zastygnie, domowe ptasie mleczko jest gotowe do jedzenia!
maczer14