r_09_2013_05_01.pdf

(1099 KB) Pobierz
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierz t
Oznaczenie kwalifikacji:
R.09
Numer zadania:
01
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpocz cia egzaminu
Wype nia zdaj cy
Numer PESEL zdaj cego*
Uk ad graficzny © CKE 2013
R.09-01-13.05
Czas trwania egzaminu:
120 minut
EGZAMIN POTWIERDZAJ CY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2013
CZ
PRAKTYCZNA
Instrukcja dla zdaj cego
1. Na pierwszej stronie arkusza egzaminacyjnego wpisz w oznaczonym miejscu swój numer PESEL.
2. Na KARCIE OCENY w oznaczonym miejscu przyklej naklejk z numerem PESEL oraz wpisz:
swój numer PESEL*,
symbol cyfrowy zawodu,
oznaczenie kwalifikacji,
numer zadania,
numer stanowiska.
3. KART OCENY przeka zespo owi nadzoruj cemu cz
praktyczn egzaminu.
4. Sprawd , czy arkusz egzaminacyjny zawiera 6 stron i nie zawiera b dów. Ewentualny brak stron lub
inne usterki zg o przez podniesienie r ki przewodnicz cemu zespo u nadzoruj cego cz
praktyczn
egzaminu.
5. Zapoznaj si z tre ci zadania oraz stanowiskiem egzaminacyjnym. Masz na to 10 minut. Czas ten nie
jest wliczany do czasu trwania egzaminu.
6. Czas rozpocz cia i zako czenia pracy zapisze w widocznym miejscu przewodnicz cy zespo u
nadzoruj cego.
7. Wykonaj samodzielnie zadanie egzaminacyjne. Przestrzegaj zasad bezpiecze stwa i organizacji pracy.
8. Je eli w zadaniu egzaminacyjnym wyst puje polecenie „zg o gotowo do oceny przez podniesienie
r ki”, to zastosuj si do polecenia i poczekaj na decyzj przewodnicz cego zespo u nadzoruj cego.
9. Po zako czeniu wykonania zadania pozostaw rezultaty oraz arkusz egzaminacyjny na swoim
stanowisku lub w miejscu wskazanym przez przewodnicz cego zespo u nadzoruj cego.
10. Po uzyskaniu zgody zespo u nadzoruj cego mo esz opu ci sal /miejsce przeprowadzania egzaminu.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzaj cego to samo
Zadanie egzaminacyjne
Gospodarstwo rolne znajduje si na Obszarze Szczególnie Nara onym. Rolnik prowadzi chów byd a
mi snego, które utrzymywane jest przez ca y rok w systemie alkierzowym, na p ytkiej ció ce. W ubieg ym
roku rolnik powi kszy stado i stan przed problemem spe nienia wymogów w zakresie przechowywania
i zagospodarowania odchodów zwierz cych. P yta obornikowa o powierzchni 110 m
2
i zbiornik na
gnojówk o pojemno ci 90 m
3
okaza y si nie wystarczaj ce. Gospodarstwo posiada 25 ha u ytków
zielonych i 45 ha gruntów ornych.
Zaplanuj powi kszenie p yty obornikowej i zbiornika na gnojówk , tak, aby produkcja zwierz ca
prowadzona by a zgodnie ze Zwyk Dobr Praktyk Rolnicz . W tym celu:
sporz d obrót stada byd a w tym gospodarstwie – wype nij tabel 1,
oblicz, o ile nale y zwi kszy obecn powierzchni p yty obornikowej i pojemno zbiornika na
gnojówk , aby przechowywa nawozy zgodnie z wymaganiami ZDPR – wype nij tabele 2 i 3,
oce , czy obecna produkcja nawozów naturalnych nie przekracza dopuszczalnych norm nawo enia na
1ha UR – wype nij tabel 4.
Dane do obrotu stada byd a.
Dane do obrotu stada byd a
1.
2.
3.
4.
5.
Wska nik wyciele krów ze stanu pocz tkowego
Wska nik brakowania krów
Wska nik upadków ciel t do 2 tygodni
Sprzeda m odego byd a opasowego nast puje w wieku 18 miesi cy
Ja ówki w wieku 1,5 roku przeznacza si do sprzeda y i na remont stada zgodnie ze
wska nikiem brakowania krów
80 %
20 %
4%
Obliczanie przelotowo ci i stanu redniorocznego.
Obliczanie ilo ci sztuk przelotowych dla grupy wiekowej (lub u ytkowej)
zwierz ta przebywaj ce
w swojej grupie rok lub d u ej
przelotowo
zwierz ta przebywaj ce w swojej
przelotowo = sprzeda + przeklasowanie
grupie krócej ni rok
+ �½ padni i ubojów z konieczno ci + �½
( stan ko cowy – stan pocz tkowy)
Obliczanie rednich stanów rocznych
zwierz ta przebywaj ce
w swojej grupie rok lub d u ej
stan rednioroczny
redni stan roczny = przelotowo
=
(stan pocz tkowy + stan ko cowy) : 2
przelotowo = (stan pocz tkowy + stan
ko cowy) : 2
zwierz ta przebywaj ce w swojej
redni stan roczny = [ przelotowo x liczba
grupie krócej ni rok
miesi cy (tygodni/dni) przebywania
w grupie ] / : [12 miesi cy/52 tygodnie/365
dni]
Strona 2 z 6
Za cznik do rozporz dzenia Rady Ministrów z dnia 14 kwietnia 2004 r. Wymagania prowadzenie
dzia alno ci rolniczej zgodnie z zasadami Zwyk ej Dobrej Praktyki Rolniczej
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 120 minut.
Ocenie podlega b d 4 rezultaty:
Tabela 1. Obrót stada byd a;
Tabela 2. Zwi kszenie powierzchni p yty obornikowej;
Tabela 3. Zwi kszenie obj to ci zbiornika na gnojówk ;
Tabela 4. Ocena produkcji nawozów naturalnych w gospodarstwie w odniesieniu do norm.
Strona 3 z 6
Tabela 1. Obrót stada byd a
Strona 4 z 6
Tabela 2. Zwi kszenie powierzchni p yty obornikowej.
Wyszczególnienie
Roczna produkcja obornika od 1 DJP
w tonach.
Przeliczniki DJP dla poszczególnych grup
byd a
Krowy
Ja ówki cielne
Ja ówki od 0,5 do 1,5r
Ciel ta od 2 tyg. do 0,5r
Ciel ta do 2 tyg.
M ode byd o opasowe (buhajki)
Liczba DJP poszczególnych grup byd a
wynikaj ca ze stanu redniorocznego.
Krowy
Ja ówki cielne
Ja ówki od 0,5 do 1,5r
Ciel ta od 2 tyg. do 0,5r
Ciel ta do 2 tyg.
M ode byd o opasowe (buhajki)
Liczba DJP byd a ( ogó em) wynikaj ca ze stanu
redniorocznego.
Roczna produkcja obornika ogó em
w tonach.
Masa obj to ciowa obornika.
Obj to wyprodukowanego obornika w m
3
Dopuszczalna wysoko , na jak mo na
sk adowa obornik, w m.
Minimalny okres przechowywania obornika na
p ycie obornikowej, na obszarach OSN.
Minimalna powierzchnia p yty obornikowej,
zapewniaj ca zgodne z wymogami
przechowywanie obornika dla aktualnego stanu
zwierz t w gospodarstwie.
Brakuj ca powierzchnia p yty obornikowej.
2m
800kg /m
3
60
9
12,65
3,18
x
12,65
1
1
0,55
0,15
x
0,55
Dane odczytane lub obliczone
10 t
Strona 5 z 6
Zgłoś jeśli naruszono regulamin