-urzęd_ kont_10_11_2015_stacjo_materiały.pdf

(465 KB) Pobierz
Jakość handlowa:
cechy artykułu rolno-spożywczego dotyczące jego
właściwości organoleptycznych,
fizykochemicznych
mikrobiologicznych
w zakresie technologii produkcji, wielkości
lub masy
oraz wymagania wynikające ze sposobu produkcji,
opakowania, prezentacji i oznakowania, nieobjęte
wymaganiami sanitarnymi, weterynaryjnymi lub
fitosanitarnymi
Artykuł rolno-spożywczy zafałszowany
produkt, którego
skład jest niezgodny z przepisami
dotyczącymi jakości handlowej
poszczególnych
artykułów rolno-spożywczych,
albo produkt, w którym
zostały wprowadzone
zmiany, w tym zmiany dotyczące oznakowania,
mające na celu
ukrycie jego rzeczywistego składu
lub innych właściwości,
jeżeli niezgodności te lub zmiany w istotny sposób
naruszają interesy konsumentów finalnych
Artykuł rolno-spożywczy zafałszowany
c.d.
w szczególności jeżeli:
a) dokonano zabiegów, które
zmieniły lub ukryły jego
rzeczywisty skład lub nadały mu wygląd produktu
zgodny z przepisami dotyczącymi jakości handlowej,
b) w oznakowaniu podano
nazwę niezgodną z
przepisami dotyczącymi jakości handlowej
poszczególnych artykułów rolno-spożywczych albo
niezgodną z prawdą,
c)
w oznakowaniu podano
niezgodne z prawdą dane w
zakresie składu, pochodzenia, terminu przydatności
do spożycia lub daty minimalnej trwałości, zawartości
netto lub klasy jakości handlowej.
System RASFF
-
system wczesnego ostrzegania o
niebezpiecznej żywności i paszach
Rapid Alert System for Food and Feed
postępowanie
organów urzędowej kontroli żywności i
innych podmiotów realizujących zadania z zakresu
bezpieczeństwa żywności, zgodnie z zasadami
określonymi w art. 50-52 rozporządzenia 178/2002
Zgłoś jeśli naruszono regulamin