Trawienie różnych źródeł białka w żołądku.docx

(20 KB) Pobierz

Trawienie różnych źródeł białka w żołądku.

Pepsyna jest jednym z enzymów proteolitycznych soku żołądkowego. Wydzielana jest przez komórki główne żołądka w postaci pepsynogenu. Przejście pepsynogenu w czynny enzym pepsynę zachodzi przy udziale HCl. Trawi on  białka z wyjątkiem kreatyn do peptydów. Optymalne pH dla pepsyny wynosi 1,5 – 2,5.

Potrzebne materiały:

0,5 % wag.  roztwór pepsyny

0,4 % obj. roztwór HCl

Mięso:

rybie

wołowe

wieprzowe

drobiowe

Włóknik

Probówki ze statywem

Pipety miarowe

Łaźnia wodna

Papierki wskaźnikowe

Do każdej probówki dodać równą ilość mięsa. Następnie wstawić  probówki do łaźni wodnej o temp. 37-39 oC na 40 – 60 min. Po wyjęciu probówek z łaźni wodnej ustawić je w statywie, sprawdzić wynik trawienia i określić i określić w każdej probówce pH przy pomocy papierka wskaźnikowego.

 

Nr probówki

1

2

3

4

5

Źródło białka

M.rybie

M.drobiowe

M.wieprzowe

M.wołowe

włóknik

Odczynnik

2ml 0,5% pepsyny, 4 ml 0,4% HCl

2ml 0,5% pepsyny, 4 ml 0,4% HCl

2ml 0,5% pepsyny, 4 ml 0,4% HCl

2ml 0,5% pepsyny, 4 ml 0,4% HCl

2ml 0,5% pepsyny, 4 ml 0,4% HCl

pH roztworu

1

1

1

1

1

Strawność

+

+-

+-

+-

+

Trawienie*

1,5h

4,2h

4,5h

8,5h

1h

 

+ białko strawione

+- białko nadtrawione

- białko niestrawione

* szybkość trawienia źródeł białka do końca jelita cienkiego.

Wniosek:

W stosunku do białka kontrolnego jakim był włóknik krwi, całkowicie zostało strawione białko ryby, pozostałe uległy nadtrawieniu.

Czas przebywania probówek w łaźni wodnej był krótszy od zalecanego i wynosił 30 min.

 

 

 

 

 

 

Trawienie różnych źródeł białka

Potrzebne materiały :

Wyciąg z trzustki

0,3% wag. węglan sodu

Mięso:

rybie

wołowe

wieprzowe

drobiowe

Włóknik

Probówki ze statywem

Pipety miarowe

Łaźnia wodna

Do każdej probówki dodać równą ilość mięsa. Następnie wstawić probówki do łaźni wodnej o temp. 39 oC na 20-30 min. Po wyjęciu probówek z łaźni wodnej ustawić je w statywie, spr. wynik trawienia.

 

Nr probówki

0

1

2

3

4

Źródło białka

włóknik

M.rybie

M.drobiowe

M.wieprzowe

M.wołowe

Wyciąg z trzustki

3ml

3ml

3ml

3ml

3ml

0,3% węglan sodu

1ml

1ml

1ml

1ml

1ml

WYNIK

+

+

+-

+-

+-

 

+ białko strawione

+- białko nadtrawione

- białko niestrawione

Wniosek:

W stosunku do białka kontrolnego włóknika, najbardziej strawne okazało się białko rybie. Pozostałe zostały nadtrawione w wyniku enzymów proteolitycznych trzustki. Najbardziej strawnym białkiem jest białko rybie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ocena strawności skrobi w jelicie cienkim.

Trawienie skrobi różnego pochodzenia

Potrzebne materiały:

Kawałki świeżej trzustki

Roztwór gotowanej skrobi ziemniaczanej

Roztwór gotowanej skrobi pszenicy

Roztwór gotowanej skrobi kukurydzy

5% wag. roztwór NaCl

Płyn Lugola

Probówki w statywie

Pipety miarowe

Łaźnia wodna

Do każdej probówki dodać równą ilość oczyszczonego z tkanki łącznej gruczołu trzustkowego i wkropić kilka kropel płynu Lugola. Następnie wstawić probówki do łaźni wodnej o temp. 39 oC na 10 min. Po wyjęciu probówek z łaźni wodnej, ustawić w statywie i spr. wynik trawienia. Na skutek rozkładu skrobi przez amylazę roztwór powinien się odbarwić.

 

 

Wyszczególnienie

Źródła skrobi

0

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin