Trawienie różnych źródeł białka w żołądku.
Pepsyna jest jednym z enzymów proteolitycznych soku żołądkowego. Wydzielana jest przez komórki główne żołądka w postaci pepsynogenu. Przejście pepsynogenu w czynny enzym pepsynę zachodzi przy udziale HCl. Trawi on białka z wyjątkiem kreatyn do peptydów. Optymalne pH dla pepsyny wynosi 1,5 – 2,5.
Potrzebne materiały:
0,5 % wag. roztwór pepsyny
0,4 % obj. roztwór HCl
Mięso:
rybie
wołowe
wieprzowe
drobiowe
Włóknik
Probówki ze statywem
Pipety miarowe
Łaźnia wodna
Papierki wskaźnikowe
Do każdej probówki dodać równą ilość mięsa. Następnie wstawić probówki do łaźni wodnej o temp. 37-39 oC na 40 – 60 min. Po wyjęciu probówek z łaźni wodnej ustawić je w statywie, sprawdzić wynik trawienia i określić i określić w każdej probówce pH przy pomocy papierka wskaźnikowego.
Nr probówki
1
2
3
4
5
Źródło białka
M.rybie
M.drobiowe
M.wieprzowe
M.wołowe
włóknik
Odczynnik
2ml 0,5% pepsyny, 4 ml 0,4% HCl
pH roztworu
Strawność
+
+-
Trawienie*
1,5h
4,2h
4,5h
8,5h
1h
+ białko strawione
+- białko nadtrawione
- białko niestrawione
* szybkość trawienia źródeł białka do końca jelita cienkiego.
Wniosek:
W stosunku do białka kontrolnego jakim był włóknik krwi, całkowicie zostało strawione białko ryby, pozostałe uległy nadtrawieniu.
Czas przebywania probówek w łaźni wodnej był krótszy od zalecanego i wynosił 30 min.
Trawienie różnych źródeł białka
Potrzebne materiały :
Wyciąg z trzustki
0,3% wag. węglan sodu
Do każdej probówki dodać równą ilość mięsa. Następnie wstawić probówki do łaźni wodnej o temp. 39 oC na 20-30 min. Po wyjęciu probówek z łaźni wodnej ustawić je w statywie, spr. wynik trawienia.
0
3ml
0,3% węglan sodu
1ml
WYNIK
W stosunku do białka kontrolnego włóknika, najbardziej strawne okazało się białko rybie. Pozostałe zostały nadtrawione w wyniku enzymów proteolitycznych trzustki. Najbardziej strawnym białkiem jest białko rybie.
Ocena strawności skrobi w jelicie cienkim.
Trawienie skrobi różnego pochodzenia
Kawałki świeżej trzustki
Roztwór gotowanej skrobi ziemniaczanej
Roztwór gotowanej skrobi pszenicy
Roztwór gotowanej skrobi kukurydzy
5% wag. roztwór NaCl
Płyn Lugola
Probówki w statywie
Do każdej probówki dodać równą ilość oczyszczonego z tkanki łącznej gruczołu trzustkowego i wkropić kilka kropel płynu Lugola. Następnie wstawić probówki do łaźni wodnej o temp. 39 oC na 10 min. Po wyjęciu probówek z łaźni wodnej, ustawić w statywie i spr. wynik trawienia. Na skutek rozkładu skrobi przez amylazę roztwór powinien się odbarwić.
Wyszczególnienie
Źródła skrobi
Gacololo00