KARTA OCENY RYZYKA ZAWODOWEGO KUCHARZA
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
Na stanowisku: kucharz
strona
1
data opracowania
data ostatniej aktualizacji
opracowanie
konsultacja
zatwierdził
2
Nazwa stanowiska :
Kucharz, pomocnik kucharza
Lokalizacja stanowiska:
Kuchnia Przedszkola nr ...
……………………………..
(adres)
Wykonywane zadania:
– Przygotowywanie i podgrzewanie posiłków
– Prace porządkowe na terenie kuchni
– Pomoc przy rozładunku zaopatrzenia kuchni
Stosowane maszyny, narzędzia i materiały
(wyposażenie stanowiska pracy):
– Zmywarka
– Kuchnia gazowa
– Maszyna wielofunkcyjna do mięsa MKM 82S
– Szafy chłodnicze
– Piec konwekcyjno-parowy
– Kuchnia mikrofalowa
– Krajalnica
– Naświetlarka UV do jaj
– Bemar – podgrzewacz do potraw
– Noże
3
Występujące niebezpieczne, szkodliwe i uciążliwe czynniki środowiska pracy:
FIZYCZNE:
– wysoka temperatura
– niska temperatura (zamrażarki)
– śliskie powierzchnie (śliskie płytki ceramiczne na podłodze w kuchni i WC)
– ostre narzędzia
– wirujące obrotowe części maszyn (krajalnice, rozdrabniacz „Wilk”)
– energia elektryczna
CHEMICZNE:
– środki czystości
– środki do dezynfekcji
BIOLOGICZNE:
– mikroorganizmy, które mogą występować w surowych półproduktach (np. pałeczki salmonelli)
– mikroorganizmy – wirusy, bakterie przenoszone drogą kropelkową
PSYCHOFIZYCZNE:
Nie występują
4
Stosowane środki ochrony zbiorowej:
Wentylacja
Stosowane środki ochrony indywidualnej:
– Rękawice gumowe
– Fartuch gumowy
– Buty gumowe
Liczba zatrudnionych osób:
5
w tym kobiet:
w tym młodocianych:
0
Liczba wypadków w 2007 r.:
Liczba wypadków w 2008 r.:
Liczba wypadków w 2009 r.:
Choroby zawodowe:
Nie zarejestrowano
...
flek