Ekspres Reporterów 1983 nr 12.pdf

(19342 KB) Pobierz
Pamiętnik panny służącej
o Walka o proboszcza
o
Zbrodniarze w gościach
o
fy d d T iy e itd pęe V
inogCnoigi suo<*
EKSPRES
REPORTERÓW
• Janusz Kuśnierz
Osobliwe dzieje panny służącej
• Andrzej Borkiewicz
My, parafianie
• Andrzej W. Małachowski
Zbrodnia we dwoje
• W cyklu „KTO Ś TAKI JED EN "
sylwetka
JU LIAN A O SETKA
mm
Krajowa Agencja Wydawnicza
Warszawa 1983
Redaguje zespół
Jerzy Ambroziewicz, Bolesław K. Kowalski
Stefan Kozicki, Kazimierz Koźniewski, Aleksander
Rowiński
Opracowanie redakcyjne
Hanna Maślankiewicz
P rojekt graficzny okładki
Marek Ploza-Doliński
Redaktor techniczny
Anna
Z
iemak
Korekta
Barbara Czechowicz
© C o p y r ig h t b y K r a jo w a
4H.Sz.until.End.of.T.!
A g e n c ja
W y d a w n ic z a , W a r s z a w a
1983
K R A J O W A A G E N C JA W Y D A W N IC Z A
R S W „ P R A S A -K S IĄ Z K A -R U C H ”
W A R S Z A W A 1983
W y d a n ie p ie rw s z e . N a k ła d 100 000 + 350 eg z.
O b ję to ś ć : a r k . w y d . 8,38, a r k . d r u k . 6,73
P a p i e r d r u k . k i V 70 g s z e r. r o l i 71 c m
S k ła d , d r u k 1 o p r a w a : P Z G r a f . w K r a k o w ie
A l. P o k o ju 3. Z a m . *513/83. M-24
N r p ro d . X-13/1160/82.
T o m ik 12/83
ISBN 83-03-00454-9
Janusz Kuśnierz
O SO BLIW E D ZIEJE PANNY SŁU ŻĄ C EJ
Dam wam przepis. Dam wam ten przepis, bo dzi­
siaj mało kto wie, jak robi się roladę z kaczki. Je­
stem stara. Mam 84 lata. Potrzebuję już tylko spo­
koju, ale wy może zechcecie zjeść taką roladę?...
Weźcie więc oczyszczone kaczki, natnijcie je w po­
łowie i usuńcie wszystkie kości — ale tak Ostrożnie,
by nie naruszyć skórki. Mięso delikatnie rozpłaszczy­
cie tłuczkiem i posolicie. Zróbcie farsz z pół funta
cielęciny i tyleż wieprzowiny, dodajcie żołądki oraz
wątróbki z kaczek i dokładnie zmielcie. Utrzyjcie
trzy żółtka z bułką zwilżoną mlekiem, zmieszajcie
z farszem. Dosypcie soli, pieprzu i tłuczonego ma­
jeranku. Dodajcie nieco usiekanych trufli, wymie­
szajcie dobrze i dodajcie pianę z białka. Nadziejcie
tym farszem kaczkę.
Później kaczkę trzeba zaszyć i obłożywszy pla­
sterkami słoniny — gotować wolno dwie godziny
z jarzynami i korzeniami, dolewając dwie łyżki octu
i wrzucając nieco kości cielęcych. Potem zbierzcie
tłuszcz i na tym smaczku zróbcie sos sardelowy,
koperkowy lub grzybowy. Polejecie nim kaczkę.
Osobno można podawać ryż albo krokieciki z ziem­
niaków...
Aha! Taką kaczkę możecie również podać, pokra­
jana w plastry, na zimno — ale tylko do ostrych
S
r
Zgłoś jeśli naruszono regulamin