Nie masz pomysłu na kolację? To proste ciasto nasyci nawet najbardziej wybrednych.
· 500 g mąki,
· 150 ml ciepłego mleka,
· 1 łyżeczkę cukru,
· 1 łyżeczkę soli,
· 1 jajko,
· 3 łyżki oleju,
· pół kostki świeżych drożdży,
· 2 ziemniaki.
· 350 ml śmietany,
· 200 g boczku,
· 2 czerwone cebule.
W misce wymieszaj mleko, pokruszone drożdże i cukier. Poczekaj chwilę, aby drożdże wyrosły, a później stopniowo dodawaj mąkę, sól, jajko, olej i ugotowane pogniecione ziemniaki. Wyrób z tego gładką masę (w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub/i mleka).
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i zostaw na 15 minut. W międzyczasie wyłóż blachę do pieczenia papierem i nasmaruj olejem.
Przełóż ciasto na blachę i polej śmietaną, posyp boczkiem oraz posiekaną cebulą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Pamiętaj, że spokojnie możesz eksperymentować z dodatkami. Dobrze sprawdzi się na pewno szynka czy żółty ser, jednak tylko Twoja wyobraźnia Cię ogranicza.
A-n-i-t-a