Przyślij przepis_2018_06.pdf

(103452 KB) Pobierz
1,
7
9
T)
(w tym 8% VA
Tylko
Uwaga!
1000
za hit miesiąca
PRZYŚLIJ PRZEPIS!
GOTUJ
RÓB ZDJĘCIE
WYGRAJ PIENIĄDZE
Ó
czerwiec 6/2018 (nr 127)
Smaczna wizyta
u rodziny Huberów
z Wrocławia
str. 10
str. 54
Cytrynowe z truskawkami
Justyna Cukier, Domaszno
str. 32
Mus jaglany z czekoladą
Katarzyna Czerwińska, Czermna
T
NA RUSZ
ki
WRZUĆ
szaszły
boczek
ser
str. 46
Katarzyna Futoma-Łabiak, Wrocław
NEXTO : OrderID: 2670775 : s q : a444444444@wp.pl
str. 4
Natalia Kiełek, Ełk
Marta Babaczyk, Ostromecko
str. 5
Sałatka z łososiem i ajwarem Tarta z jajkiem i szpinakiem Kalafior w cieście
NEXTO : OrderID: 2670775 : s q : a444444444@wp.pl
Za hit miesiąca
Katarzyna Madej otrzymuje
1000
NASZA TESTERKA
Anna Trojanowska
Gotuj i zarabiaj!
I ZDJĘCIE
,
00
q
Jeśli przyślesz
PRZEPIS
100 zł
.
POTRAWY,
po publikacji dostaniesz
10
Jeśli twój przepis zostanie wybrany na
ZA HIT
MIESIĄCA
100
q
Zdjęcie przysłane e-mailem musi mieć dużą rozdzielczość,
minimum 500 kb. Zdjęcie przesłane pocztą – na papierze fotograficznym
(wymiary 13x9 cm). Nasz adres: Przyślij Przepis!, skr. pocztowa 57108,
53-638 Wrocław 57; e-mail: przepis@burdamedia.pl. Przepisy i zdjęcia
możesz też zamieszczać w naszym serwisie:
www.przyslijprzepis.pl.
75
ZA PRZEPIS
ZA PRZEPIS
+
Y
ZDJĘCIE POTRAW
HIT MIESIĄCA,
otrzymasz
,
1000 zł
.
q
Jeśli przyślesz
PRZEPIS BEZ ZDJĘCIA
POTRAWY,
po publikacji dostaniesz
,
75 zł
.
W tym numerze:
Sezonowe przysmaki
4-9
Zupa krem z pokrzywą
Carpaccio z buraków z serem
kozim i rukolą
Z wizytą u czytelników
10-11
Rodzina Huberów przygotowała
dla nas sałatkę z komosą
i łososia na salsie
Temat miesiąca
12-17
Dania z rusztu
Tania kuchnia
18-20
Duszone żeberka z prażonymi
jabłkami
Naleśniki z serem i parówką
Mój niedzielny obiad
22-26
HIT MIESIĄCA:
Brokuły w pulpecikach
Przyślij radę
28-29
Zdrowie na talerzu
30-32
Owsiany placek z ananasem
Koktajl odchudzający
Produkt miesiąca
34
Szparagi
Szkoła babci
36-37
Pierogi leniwe
W kilka chwil
38-39
Penne z kiełkami,
słonecznikiem i botwinką
Z różnych stron świata
42-44
Kurczak słodko-kwaśny
z ryżem
Tureckie bułki z serem i ziołami
Dania dla urody
46-49
Sałatka z łososiem i ajwarem
Surówka z białej kapusty
do obiadu
Wiosenna sałatka z kiełkami
Podane z fantazją
50-51
Tort dla małej księżniczki
Słodki kotek
Mistrzowskie desery
52-53
Owocowo-lodowa terrina
Słodkie życie
54-57
Placek wiśniak
Truskawkowy klasyk
O tym warto wiedzieć
60-61
Drodzy Czytelnicy!
Piknik nad rzeką z rodzi-
ną, przyjacielska wypra-
wa rowerowa albo spon-
taniczne party w ogro-
dzie – gdy świeci słońce,
pomysłów na spędzanie
wolnego czasu jest
wiele. Po dobrej zabawie
apetyt dopisuje. Pod-
powiadamy, co przygoto-
wać na grillu (s. 12-17)
lub zabrać ze sobą, by
nikomu nie doskwierał
głód. A jeśli, korzystając
ze słonecznej pogody,
urządzimy przyjęcie dla
najmłodszych, nie zapo-
minajmy o słodkim
poczęstunku. Hitem
będą pomysłowe torty
(s. 50-51).
Serdecznie zapraszamy
PRZYŚLIJ
PRZEPIS!
do oglądania i subskrybowania naszych
filmów z przygotowania potraw
na
youtube.com.
Do wyszukiwarki
wystarczy wpisać:
Przyślij Przepis.
Anna Trojanowska
kulinarna testerka
Znajdziesz nas też na Facebooku
http://www.facebook.com/PrzyslijPrzepis
Przyślij Przepis 3
NEXTO : OrderID: 2670775 : s q : a444444444@wp.pl
SEZONOWE
PRZYSMAKI
Warzywa
są super!
Wspaniale wygląda,
jeszcze lepiej smakuje.
Natalia Kiełek, Ełk
NEXTO : OrderID: 2670775 : s q : a444444444@wp.pl
Tarta z jajkiem
i szpinakiem
Kalafior w cieście z sosem
200 g mąki + do posy-
pania
100 g masła
6-7 jajek
100 ml śmietany
1 cebula
1 ząbek czosnku
150-200 g świeżego
szpinaku
1 łyżka oleju
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
300 g kalafiora
100 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku
do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
oczyszczonej
1 łyżeczka mielonej
ostrej papryki
1 jajko
125 ml wody
gazowanej
sól
olej do głębokiego
smażenia
(np. kokosowy)
Sos serowy:
100 g niebieskiego
sera pleśniowego
150 ml mleka
1 łyżka oleju
orzechowego
1 łyżka białego octu
winnego
grubo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
1.
Mąkę przesiewamy do mis-
ki. Dodajemy szczyptę soli
i schłodzone, starte na tarce
o dużych oczkach masło. Mie-
szamy z 3-4 łyżkami bardzo
zimnej wody. Energicznie wy-
rabiamy gładkie ciasto.
2.
Jajka myjemy, 3 gotujemy
na twardo. Studzimy, obiera-
my i kroimy w plastry.
3.
Stolnicę posypujemy mąką,
ciasto rozwałkowujemy na
20-cm kwadrat. Formę (o bo-
ku 19 cm) smarujemy olejem
i posypujemy mąką. Wykłada-
my ciasto, formując brzegi,
nakłuwamy. Wkładamy do lo-
dówki na 30 minut.
4.
Cebulę, czosnek i szpinak
siekamy. Podsmażamy cebu-
lę, dodajemy szpinak, a gdy
zmięknie, smażymy ok. 3 mi-
nut z czosnkiem. Doprawiamy
solą, pieprzem i gałką. Wykła-
damy na ciasto.
5.
Resztę jajek mieszamy ze
śmietaną, doprawiamy pie-
przem i solą. Wlewamy na szpi-
nak. Kładziemy pokrojone jajka.
6.
Tartę wkładamy do piekar-
nika rozgrzanego do tempera-
tury 210 °C. Pieczemy 5 mi-
nut. Następnie zmniejszamy
temperaturę do 190 °C i pie-
czemy 30-35 minut.
PRZYGOTOWANIE
1.
Sos: ser pleśniowy kru-
szymy, wkładamy do miski.
Wlewamy mleko, olej i ocet.
Miksujemy na gładki sos.
Doprawiamy pieprzem. Od-
stawiamy do lodówki.
2.
Kalafiora myjemy i dzieli-
my na różyczki. Wkładamy
do lekko osolonej, wrzącej
wody, gotujemy ok. 5 minut.
Odcedzamy i studzimy.
3.
W misce mieszamy mą-
kę ze szczyptą soli, prosz-
kiem do pieczenia, sodą
i papryką. Dodajemy jajko
i wodę, energicznie miesza-
my. Wkładamy kalafiora,
potrząsamy miską, aż cia-
sto go pokryje.
4.
W rondelku rozgrzewamy
olej do temperatury ok.
165 °C. Smażymy porcjami
kalafiora po ok. 3 minuty.
Wyjmujemy łyżką cedzako-
wą. Odkładamy na papiero-
wy ręcznik. Podajemy z se-
rowym sosem.
Doskonała chrupiąca
przekąska.
Marta Babaczyk,
Ostromecko
przepis z
www.przyslijprzepis.pl
Przyślij Przepis 5
NEXTO : OrderID: 2670775 : s q : a444444444@wp.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin