16 przepisów na wyborne mięso.pdf

(1203 KB) Pobierz
MĘN KAYA
I A LSK
S
CYI6 REI W
ZL1PZP Ó
S
N W BR E I O
A YON MĘ
S
pzps.l
r ip
e y
Eskalopki zapiekane z mozzarellą
przepisy.pl
Składniki:
polędwiczka wieprzowa - 400 gramów
pomidory (sparzone, bez skóry) - 2 sztuki
ser mozzarella - 1 sztuka
Esencja do sosu pieczeniowego
jasnego Knorr
- 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
makaron tagliatelle - 200 gramów
śmietana - 200 mililitrów
30 minut
5 osób
Łatwe
białe wino - 100 mililitrów
świeża bazylia - kilka listków
Przyprawa do mięs Knorr
- 2 łyżki
mąka - 2 łyżki
oliwa - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron. Pomidory pokrój na ćwiartki, usuń z nich gniazda. Mozzarellę pokrój w plastry.
2. Mięso oczyść, pokrój w plastry. Płaty mięsa rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz przyprawą do
mięs i złóż. Powstałe w ten sposób eskalopki oprósz mąką i obsmaż na patelni.
3. Mięso przełóż na talerz. Na każdy kotlecik nałóż listek bazylii, ćwiartkę pomidora, oraz plaster
sera. Całość zapiecz chwilę w piekarniku.
4. Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Całość zalej winem, gotuj
aż zupełnie odpakuje, wlej śmietanę, dodaj esencję do sosu Knorr i dokładnie wymieszaj. Sos
gotuj 2- 3 minuty aż zgęstnieje. Eskalopki podawaj z makaronem przesmażonym na oliwie,
polane obficie powstałym sosem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
przepisy.pl
Składniki:
szalotka - 1 sztuka
ząbki czosnku - 6 sztuk
oliwa z oliwek - 80 mililitrów
papryczka czerwona chilli, strąk - 1 sztuka
natka pieruszki - 1 pęczek
Esencja do sosu pieczeniowego
jasnego Knorr
- 1 sztuka
cytryna - 2 sztuki
60 minut
4 osoby
Łatwe
Sos Hellmann’s Czosnkowy z jogurtem
-
100 mililitrów
śmietana - 100 mililitrów
piersi z kurczaka ze skórką - 4 sztuki
pieczarki - 300 gramów
suszone grzyby leśne - 200 gramów
cebula - 1 sztuka
bułka tarta - 1 łyżka
Przyprawa do kurczaka Knorr
- 2 łyżki
olej roślinny - 80 mililitrów
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby zalej szklanką gotującej się wody, całość odstaw na ok. 10 minut tak aby
grzyby zmiękły. W tym czasie na części oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w
plastry pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodaj pokrojone w paski suszone grzyby.
Całość dopraw pieprzem, dodaj łyżkę bułki tartej. Farsz odstaw do wystygnięcia.
2. W piersi z kurczaka zrób nacięcie. W powstałą kieszonkę włóż grzybowy farsz i zepnij
wykałaczkami. Mięso oprósz przyprawą do kurczaka. Obsmaż na patelni, a następnie wstaw na
około 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pod koniec pieczenia mięso podlej połową
szklanki wody. Powstały w ten sposób sok wykorzystaj do przygotowania sosu.
3. Na tej samej patelni, na której było przygotowywane mięso, na rozgrzanej oliwie podsmaż na
złoty kolor drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę
chilli. Na koniec do sosu wlej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody lub soku z pieczenia mięsa.
4. Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość
dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła.
5. Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Sos odstaw na bok aby wystygł. Zimny
sos połącz z sosem Hellmann's i śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na zimno z
mięsem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Pieczony udziec z indyka z sosem
przepisy.pl
Składniki:
udziec z indyka bez kości - 1.5
kilogramów
Esencja do sosu pieczeniowego
jasnego Knorr
- 1 sztuka
Naturalna Przyprawa do kurczaka
pikantna Knorr
- 2 łyżeczki
olej - 65 mililitrów
cebula mała - 1 sztuka
60 minut
6 osób
Łatwe
śmietana 18 % - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Przyprawę wymieszaj z 3 łyżeczkami oleju i tak powstałą marynatą natrzyj mięso. Indyka
pozostaw do zamarynowania na kilka godzin.
2. Przygotowane w ten sposób mięso obsmaż na patelni. Przełóż je do naczynia żaroodpornego,
podlej szklanką wody i wstaw do nagrzanego do 190°C na 40 minut. Piecz pod przykryciem.
Zbierz powstały sok - posłuży do przygotowania sosu.
3. Na tej samej patelni na której smażyło się mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną
w drobną kostkę cebulę.
4. Dolej 250 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczeni mięsa). Dodaj Esencję do sosu
pieczeniowego Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie
wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj 2 minuty,
po czym sos zapraw śmietaną. Mięso podawaj z sosem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin