100 potraw z jaj.pdf

(620 KB) Pobierz
1
100 potraw z jaj
Pani Elżbieta
Towarzystwo Wydawnicze „BLUSZCZ“, Warszawa, 1929
Pobrano z Wikiźródeł dnia 20.11.2018
2
Nr. 32
„ŻYCIE PRAKTYCZNE”
WYDAWNICTWO, POŚWIĘCONE SPRAWOM PROWADZENIA
DOM U
I
GOSPODARSTWA
DOM OWEGO
100 POTRAW Z JAJ
ZEBRAŁA I UŁOŻYŁA
TOWARZYSTWO WYD. „BLUSZCZ“
WARSZAWA
S P I S R ZE C ZY
Słowo wstępne
1.
Jaja
na
3
nadziewane
rakami
i
1.
Jaja
na
miękko
2.
Jaja
po
wiedeńsku
3.
Jaja
w
koszulkach
4.
Jaja
na
twardo
5.
Jaja
poszetowe
6.
Jajecznica
7.
Jajecznica
na maśle
8.
Jajecznica
ze słoniną
9.
Jajecznica z
mlekiem
10.
Jajecznica
niemiecka
(Eierkuchen)
11.
Jajecznica
francuska
(Aux fines
herbes)
12.
Jajecznica z
szynką
13.
Jajecznica z
parmezanem
14.
Jajecznica z
grzybami
15.
Jajecznica z
4
rakami
i
ryżem
53.
Jaja
nadziewane
z sardelami
54.
Jaja
nadziewane
mięsem
55.
Jaja
nadziewane
rybą
56.
Jaja
nadziewane
grzybami
57.
Jaja
poszetowe
w
sosie
szczawiowym
58.
Jaja
poszetowe
smażone
59.
Jaja
po
rosyjsku
(Draczena)
60.
Sznycle z
jaj
61.
Sznycle z
jaj
z
mięsem, lub
rybą
62.
Ogólne
62.
Ogólne
15.
Jajecznica z
uwagi
o
kiełbasą
robieniu
16.
Jajecznica
omletów
ze śledziem
63.
Omlet
17.
Jajecznica
zwykły
francuska,
64.
Omlet
(po
francuski
Strasbursku)
(Omelette
18.
Jajecznica
soufflée)
ze
65.
Omlet
szparagami
litewski
19.
Jajecznica z
66.
Omlet
z
grzaneczkami
cynaderkami
20.
Jajecznica z
67.
Omlet
z
pomidorami
szynką
21.
Jaja
68.
Omlet „aux
sadzone
fines
22.
Jaja
herbes“
sadzone na
69.
Omlet
z
maśle
grzybami
23.
Jaja
na
70.
Omlet ze
śmietanie
szparagami
24.
Jaja
na
71.
Omlet
z
śmietanie
kalafiorami
25.
Jaja
w
72.
Omlet
z
sosie
pasztetem
pomidorowym
73.
Omlet po
26.
Jaja
na
włosku
buljonie
74.
Omlet
z
27.
Jaja
na
rakami
grzankach
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin