czosnek.pdf

(64 KB) Pobierz
Czosnek dobry w leczeniu, ale z umiarem i pod kontrolą lekarza
Czosnek jest roślina wieloletnią. Składa się z bulw zbudowanych z małych ząb-
ków. Charakterystyczny zapach czosnku jest spowodowany zawartością wielu
róŜnych składników siarki. Czosnek zawiera olejek lotny ze składnikami zawie-
rającymi siarkę ( miedzy innymi sławny alicin), enzymy, witaminy z grupy B,
minerały, flawonoidy.
Czosnek jest skuteczną bronią przeciwko infekcjom
bakteryjnym, wirusowym oraz pasoŜytniczym.
ZmiaŜdŜony,
świeŜy
czosnek wydziela alicin, sub-
stancję, która posiada (jak stwierdzono poprzez sze-
reg doświadczeń laboratoryjnych) silniejsze działa-
nie antybiotyczne niŜ penicylina czy tetracyklina.
Czosnek z powodzeniem jest uŜywany w leczeniu
bólu gardła, przeziębień, gryp, infekcji oskrzeli i
płuc, infekcji przewodu pokarmowego, jak równieŜ
pomaga w odbudowaniu populacji przyjaznej bak-
terii po odbytych kuracjach antybiotykowych.
Czosnek jest skutecznym
środkiem
na niszczenie robaków w organizmie,
jak równieŜ pomaga w leczeniu zakaŜeniem droŜdŜakowym, pleśniawki w jamie
ustnej, pleśniawki pochwowej. Czosnek poprawia trawienie pokarmowe, poma-
ga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów. Czo-
snek równieŜ wzmaga produkcję insuliny wytwarzanej przez trzustkę. W związ-
ku z tym, czosnek uwaŜany jest za cudowny
środek
w obniŜaniu poziomu cukru
we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę.
Czosnek działa, jako
środek
zmniejszający przekrwienie. Jest wspaniałym
lekiem odkrztuślnym stosowanym przy ostrym i przewlekłym zapaleniu oskrze-
li, kokluszu i oskrzelowej astmie, jak równieŜ przy zapaleniu zatok, przewle-
kłym katarze, gorączce siennej i zapaleniu
śluzówki
nosa. Poprzez powodowa-
nie pocenia się czosnek pomaga w obniŜaniu gorączki. UwaŜa się,
Ŝe
czosnek
potrafi znacznie obniŜyć poziom cholesterolu we krwi. Czosnek równieŜ redu-
kuje ciśnienie krwi, a co za tym idzie pomaga w zapobieganiu ataków serca i
wylewów. Czosnek otwiera naczynia krwionośne zwiększając przepływ krwi do
tkanek, poprawia krąŜenie, łagodzi skurcze i leczy choroby krąŜenia. Ostatnie
badania naukowe dowiodły,
Ŝe
czosnek działa, jako skuteczny przeciwutleniacz,
a jego siarkowe składniki posiadają właściwości przeciwrakowe. Jest równieŜ
powiedziane,
Ŝe
czosnek chroni nasze ciało przed wpływami zanieczyszczenia
środowiska
i nikotyny.
Czosnek jest uŜywany na infekcje i moŜe być brany razem z konwencjo-
nalnymi antybiotykami w celu podtrzymania ich akcji oraz odwrócenia skutków
ubocznych. Stosuj czosnek na: wrzody, ropienie, lęk wysokości, tętniaki, raka
piersi, raka
śluzówki
macicy, przewlekłe wysiękowe zapalenie ucha
środkowe-
go, posocznicę, ból gardła, raka
Ŝołądka,
zakrzepowe zapalenie
Ŝył,
szok tok-
syczny, infekcje wirusowe,
Ŝóltakowatość
(ksantomatoza).
Od wczesnych lat 80-tych prowadzi się badania naukowe dotyczące
czosnku. Do końca jednak nie jest wyjaśnione, w jaki sposób jest osiągana anty-
biotyczna właściwość czosnku. Wiadomo,
Ŝe
podczas miaŜdŜenia
świeŜego
ząbka czosnku, wydzielany jest allicin. Alicin i inne składniki olejku lotnego
posiadają wysokie właściwości antyseptyczne i antybiotyczne, wyjaśniając tym
samym, dlaczego czosnek jest skuteczną metodą w leczenia groźnych infekcji
(np. biegunka). Ciśnienie krwi - Badania kliniczne prowadzone w latach 80-tych
potwierdziły skuteczność czosnku w redukowaniu poziomów tłuszczu we krwi,
jak równieŜ w obniŜaniu ciśnienia krwi.
Ze względu na swe właściwości czosnek jest wykorzystywany duŜym powo-
dzeniem jako
środek
ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym.
Jak działa w organizmie?
Olejek lotny, który produkuje nieprzyjemny zapach, zawiera alicin. Udowod-
niono,
Ŝe
alicin ma działanie antybiotyczne. Potrafi zwalczyć Staphyloccoccus
ureus (gronkowiec złocisty) pośród innych infekcji bakteryjnych atakujących
ludzkie ciało. Alicin równieŜ jest efektywny w walce z Candida albicans (grzyb
droŜdŜak.). W dodatku zauwaŜono,
Ŝe
alicin posiada właściwości hypoglyce-
miczne, tzn. redukujące poziom cukru we krwi.
UŜycie w kuchni
Stosuj czosnek (świeŜy, suszony, sproszkowany) do przyprawiania potraw:
owoców morza, drobiu, makaronów, dań mięsnych, gulaszu, potraw warzyw-
nych, zup. Czosnek moŜna dodawać do sałatek. Czosnek jest głównym składni-
kiem w produkcji "ailloli", francuskiego majonezu sporządzanego z jajek, oliwy
z oliwek oraz zgniecionego,
świeŜego
czosnku. Ząbki czosnku mogą być spa-
rzone wrzątkiem lub pieczone. Smak czosnku w czasie gotowania staje się ła-
godniejszy, jakkolwiek przypalony czosnek smakuje gorzko. Podczas smaŜenia
czosnku, upewnij się czy tłuszcz nie jest zbyt gorący. Zbyt gorący tłuszcz po-
woduje,
Ŝe
czosnek nabiera ostrego, palącego smaku. Aby uniknąć przyklejania
się do palców skóry czosnku w czasie obierania, naleŜy ząbki czosnku wrzucić
do wrzącej wody na około 30 sekund. Wyciągnąć z wody, odcedzić, ochłodzić i
obierać. Sól czosnkowa jest powszechnie uŜywana do przyprawiania potraw.
Ale z powodu duŜej zawartości sodu, sól czosnkowa nie jest mądrym wyborem
przyprawiania potraw dla zdrowia serca.
Niektórzy
Ŝują
cały,
świeŜy
ząbek czosnku dziennie. Tym, którym przeszkadza
zapach, oferowany jest bezzapachowy czosnek w kapsułkach lub tabletkach.
Brać 400-500 mg raz lub dwa razy dziennie. Alternatywnie, nalewka czosnkowa
moŜe być brana trzy razy dziennie po 2-4ml.
UŜycie.
ŚwieŜe
ząbki
smarować twarz w czasie trądziku, zmiaŜdŜone ząbki uŜywać na
odciski, brodawki, nagniotki. Dodawany czosnek regularnie do diety działa pro-
filaktycznie przeciwko infekcjom, obniŜa wysoki poziom cholesterolu, popra-
wia, jakość układu sercowo-naczyniowego, oraz pomaga w obniŜaniu poziomu
cukru we krwi.
Sok
pić w czasie problemów z przewodem pokarmowym, w celu zwalczania
infekcji, stwardnienia tętnic.
Maceracja.
Macerować 3-4 ząbki czosnku w wodzie lub mleku przez noc i pić
płyn następnego dnia na pasoŜyty.
DraŜetki.
Im więcej pozbawione zapachu tym słabszy efekt leczniczy.
Masło czosnkowe.
6 ząbków czosnku, zmiaŜdŜone, 1 filiŜanka gotowanej wo-
dy, 1/2 filiŜanki miękkiego masła, 2 łyŜeczki
świeŜej,
drobno pokrojonej pie-
truszki, sól i pieprz do smaku
Umieścić nieobrane ząbki czosnku w gotującej wodzie. Doprowadzić do wrze-
nia i gotować przez 5 minut. Odcedzić, obrać i wypłukać ząbki czosnku pod
zimną wodą. Wrzucić ponownie do gotującej wody i doprowadzić do wrzenia.
Odczekać chwilę, zdjąć z ognia i odcedzić. Utrzeć czosnek na gładką masę, do-
dając sól i pieprz. Dodać miękkie masło i dalej ucierać. Masło czosnkowe
świetnie
nadaje się do pieczonej lub gotowanej ryby, hamburgerów, steków,
pieczonych ziemniaków, lub do wzbogacania sosów mięsnych.
Ziołowo czosnkowy ser.225g
sera białego, 2-3 łyŜki stołowe drobno pokrojo-
nych
świeŜych
ziół, 1/2 ząbka czosnku, pokrojona jak najdrobniej
Ten niezwykle prosty sposób pozwala na przeobraŜenie się zwykłego twaroŜku
w zdrową i smaczną potrawę. Wystarczy wziąć ser biały oraz zioła. Mogą to
być: pietruszka, szczypiorek.
Posługując się widelcem czosnek oraz zioła wymieszać z serem do dobrego po-
łączenia się wszystkich składników. Formować kulki, układać na półmisku.
Ochłodzić w lodówce przed podaniem.
Miazga czosnkowa
1-3 ząbki
świeŜego
czosnku utrzeć na miazgę, dodać natkę pietruszki lub selera,
łyŜkę masła i wymieszać. Smarować pieczywo.
Napar.
2-4 ząbki czosnku posiekać na drobno, zalać szklanką gorącego mleka.
Pić codziennie przed snem przez 3-4 tygodnie w przewlekłych schorzeniach
dróg oddechowych lub stosować, jako kurację wzmacniającą.
Nalewka czosnkowa.
35 dag
świeŜego
obranego czosnku rozetrzeć i zmieszać z
200 ml czystego spirytusu. Szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym chłod-
nym miejscu, ale nie w lodówce, na okres 10 dni. Następnie masę przecedzić,
przelać do ciemnego naczynia szklanego i pozostawić w ciemnym miejscu jesz-
cze na 4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do uŜytku. NaleŜy przyjmować
po 25 kropli 3 x dziennie z 50 ml naturalnego kefiru lub jogurtu. W celu zneu-
tralizowania nieprzyjemnego zapachu czosnku naleŜy zjeść natkę pietruszki,
jabłko, skórkę z cytryny lub pomarańczy.
UWAGA - kurację naleŜy przeprowadzić nie częściej niŜ raz w roku.
Zalecane ilości.
Stosując czosnek profilaktycznie naleŜy codziennie spoŜywać jeden jego duŜy
ząbek przegryzając zieloną natką pietruszki w celu eliminacji nieprzyjemnego
zapachu.
ŚwieŜe
ząbki czosnku
ściera
się, kroi lub miaŜdŜy, spoŜywa z dodat-
kiem mleka, miodu lub cytryny. Dla zniwelowania ostrego zapachu czosnku
botanik angielski Culpeper proponował
Ŝucie
kminku i zielonej fasoli. Współ-
czesne – równie skuteczne – metody są dwie. Jedna – bardziej drastyczna – to
wypicie kilku kieliszków czerwonego wina. Druga polega na zjedzeniu
świeŜej
natki pietruszki lub listków mięty, tymianku, czy selera. O ile ktoś nie lubi gry-
zącego smaku czosnku, to moŜe łykać olejowy wyciąg czosnku – 1 kapsułkę
codziennie, wieczorem przed snem. Polecana dawka jednorazowa dla dzieci to
350 mg, dla dorosłych - 500 mg. W celach leczniczych u osób dorosłych naleŜy
stosować dawkę 1000-5000 mg/dobę.
Skutki uboczne i ostrzeŜenia.
Niektórzy mogą doświadczyć zapalenia skóry w kontakcie z pyłem czosnko-
wym. Ludzie cierpiący na cukrzycę i zaŜywający lekarstwa powinni być ostroŜ-
ni w stosowaniu czosnku. Kapsułki czosnkowe mogą nie iść w parze ze stoso-
waną terapią insulinową. Jeśli masz jakikolwiek problem ze zdrowiem, który
wymaga lekarstw, przed wzięciem wyciągu z czosnku powinieneś skontaktować
się z lekarzem. Jeśli jesteś w ciąŜy lub karmisz piersią - istnieją pewne przeciw-
wskazania przed konsumowaniem duŜej ilości czosnku.
Przeciwwskazaniem do stosowania
świeŜego
czosnku są ostre nieŜyty
Ŝołądka
i
jelit, skłonność do niskiego ciśnienia krwi oraz okres karmienia piersią.
Zebrał i opracował Marian Szałda
Zgłoś jeśli naruszono regulamin