1 kg opłukanych i obranych z szypułek czarnych porzeczek
1 l czystej wódki 45-procentowej
1 kg cukru (nalewka słodka)
lub 75 dag (półwytrawna)
albo 30 dag (nalewka wytrawna)
Sposób wykonania :
Owoce wrzucić do ciemnego naczynia, zalać wódką, odstawić na 6 tygodni w
zaciemnione miejsce.
Alkohol zlać do butelek i szczelnie zakryć, a do porzeczek wsypać cukier, zamieszać i
ponownie odstawić na 6 tygodni (wstrząsać gąsiorkiem co 2 - 3 dni).
Powstały syrop zlać i połączyć z wyciągiem alkoholowym.
Owoce można przepłukać alkoholem i wodą (pół szklanki wódki, pół szklanki wody).
Po 3 tygodniach przecedzić nalewkę przez sączek lub gazę .
Nalewka wytrąca stałe cząstki jeszcze przez pół roku, dlatego przed właściwym
"odpoczynkiem" trzeba ją ponownie zlać .
1 szklanka spirytusu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 szklanka kawy - 1/3 szklanki rozpuszczalnej kawy zalać do pełna wrzątkiem
ia8