Nalewka z czarnych porzeczek i kawówka.doc

(20 KB) Pobierz
Nalewka z czarnych porzeczek

Nalewka z czarnych porzeczek

 

1 kg opłukanych i obranych z szypułek czarnych porzeczek

1 l czystej wódki 45-procentowej

1 kg cukru (nalewka słodka)

lub 75 dag (półwytrawna)

albo 30 dag (nalewka wytrawna)

 

Sposób wykonania :

Owoce wrzucić do ciemnego naczynia, zalać wódką, odstawić na 6 tygodni w

zaciemnione miejsce.

Alkohol zlać do butelek i szczelnie zakryć, a do porzeczek wsypać cukier, zamieszać i

ponownie odstawić na 6 tygodni (wstrząsać gąsiorkiem co 2 - 3 dni).

Powstały syrop zlać i połączyć z wyciągiem alkoholowym.

Owoce można przepłukać alkoholem i wodą (pół szklanki wódki, pół szklanki wody).

Po 3 tygodniach przecedzić nalewkę przez sączek lub gazę .

Nalewka wytrąca stałe cząstki jeszcze przez pół roku, dlatego przed właściwym

"odpoczynkiem" trzeba ją ponownie zlać .

 

 

 

 

 

Kawówka

 

1 szklanka spirytusu

1 szklanka wody

1 szklanka cukru

1 szklanka kawy - 1/3 szklanki rozpuszczalnej kawy zalać do pełna wrzątkiem

Zgłoś jeśli naruszono regulamin