Biszkopt migdałowy w stylu banoffee pie.docx

(1088 KB) Pobierz

Biszkopt migdałowy w stylu banoffee pie

Czas przygotowania: 30 minut /plus czas stygnięcia biszkoptu/

Czas pieczenia: 8-10 minut

Czas chłodzenia: około 6 godzin



Składniki: /na tortownicę 23-25 cm/

Na biszkopt migdałowy:

125 g mielonych migdałów

125 g cukru pudru

30 g mąki pszennej typ 500

30 g cukru

1 jajko rozmiar L

25 g roztopionego masła

4 białka jaj

 

Na warstwę banoffee:

2 puszki masy toffi

4 dojrzałe banany

sok z połowy cytryny

400 ml śmietany kremówki /do ubijania/

75 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem i mąką. Jajka miksujemy z 10 g cukru przez około 1 minutę i łączymy z sypkimi składnikami. Dolewamy stopione masło i miksujemy, aż masa stanie się jednorodna. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier i miksujemy, aż piana stanie się lśniąca. Pianę łączymy delikatnie z wcześniej przygotowanym ciastem. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 9 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Banany obieramy, kroimy w plasterki, mieszamy w misce z sokiem z cytryny i przekładamy na ostudzony biszkopt. Na wierzchu rozsmarowujemy masę toffi, którą posypujemy połową czekolady startej na tarce o dużych oczkach. Śmietanę ubijamy na sztywno i dekorujemy nią ciasto. Posypujemy pozostałą czekoladą i chłodzimy przez minimum 6 godzin.

 

Smacznego!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin