Kwas ursolowy.pdf

(268 KB) Pobierz
Kwas ursolowy – nowy
magiczny suplement?!
Kwas ursolowy (kwas ursanowy) to
organiczny związek chemiczny, z
grupy terpenów, pochodna ursanu,
który występuje najczęściej w postaci
wolnej, ale tworzy też pochodne
glikozydowe, glikozydoestrowe i
estrowe, u roślin klasy dwuliściennych,
we wszystkich częściach rośliny, to jest
w korzeniu, łodydze, liściach, kwiatach,
owocach i nasionach.
Kwas ursolowy jest Izolowany z:
liści gatunku mącznica lekarska
Arctostaphylos uva ursi (Ericaceae) –
stąd nazwa.
Występuje w wielu gatunkach roślin takich
jak: liście jemioły, szałwii lekarskiej i
głogu, ale także w owocach takich jak:
jabłka (skórka), borówki, żurawina, śliwka
oraz przyprawach takich jak lewanda,
rozmaryn, oregano, tymianek stąd też
dlatego tak wysoko są te zioła w
skali
ORAC.
Wykazuje liczne właściwości
farmakologiczne, takie jak:
działanie przeciwwirusowe,
przeciwbakteryjne, grzybo- i
pierwotniakobójcze,
przeciwbólowe,
przeciwnowotworowe,
przeciwcukrzycowe,
moduluje funkcjonowanie układu
immunologicznego i krwionośnego,
zmniejsza stężenie cholesterolu w
surowicy krwi
Badania nad potencjałem kwasu
ursolowego dopiero trwają, badania są
prowadzone głównie na modelu
zwierzęcym jako że nie znamy dokładnego
mechanizmu działania, ludzie póki co nie
są poddawaniu testowaniu.
W badaniach in vitro , kwas ursolowy
hamuje rozrost różnych typów komórek
nowotworowych, hamując STAT3 poprzez
zahamowanie drogi aktywacji, a także
zmniejsza proliferację komórek
nowotworowych i indukowanie apoptozy –
czyli śmierci komórki. Kwas ursolowy jest
słabym inhibitorem aromatazy i wstępne
badania na modelu zwierzęcym wykazały
pozytywny wpływ na zwiększenie ilości
mięśni i redukcji tkanki tłuszczowej,
ponadto zaobserwowano mniejszy zanik
mięśni u badanych zwierząt. Wykazuje
również działanie kardioprotekcyjne. U
badanych myszy, u których uszkodzono
nerw kulszowy – kwas ursolowy
przyspieszał regenerację. Wykazuje
również w modelu zwierzęcym na
przyspieszenie procesów regeneracji
wątroby, poprawę odpowiedzi układu
odpornościowego, lepszą pracę trzustki
(zwłaszcza w kontekście diabetyków)…
Zgłoś jeśli naruszono regulamin