Kazimiera Pyszkowska - Sprawnie smacznie zdrowo (1973).pdf

(17149 KB) Pobierz
Kazimiera Pyszkowska
SMACZNIE ZDROW O
inż. KAZIMIERA PYSZKO W SKA
SPRAWNIE
SMACZNIE
ZDROWO
W ARSZAW A 1973
Recenzent
mgr Ludmiła Nowicka
Redaktor inż.
Alina Strade.cka
W książce przedstawiono zasady organizacji
przygotowania posiłków dla przeciętnej rodziny
na przykładzie jadłospisów zaplanowanych na
4 pory roku. Podano jak racjonalnie rozłożyć
czynności związane z zakupami produktów
spożywczych i sporządzaniem potraw. Wiele
przepisów na potrawy gorące i zimne, zupy, de­
sery, przystawki.
Książka powstała przy współpracy z Komitetem
d. s. Gospodarstwa Domowego i jest przeznaczona
dla prowadzących gospodarstwo domowe kobiet
pracujących zawodowo.
Wszelkie prawa zastrzeżone
Printed in Poland
4H.Sz.until.E.of.T.!
Rysunki wykonała
Celina Siugocka
Okładkę projektowała
Ewa Stephan
Redaktor techniczny
Kalina Grzechocińska
Korektor
Irena Torzewska
WYDAWNICTWO WATRA
Warszawa 1973. Wydanie II. Nakład 40 000 +
250 egz. Ark. wyd. 12. Ark. druk. 10,5. Format
A5. Symbol 10099/RK. Papier druk. sat. kl. IV.
70 g 61X86/16 z Fabryki Papieru w Kluczach.
Rękopis oddano do składania 7.VIII.72. Podpisa­
no do druku 5.II.73. Druk ukończono w marcu 1973.
Cena zł 22.—
Zam. 736/A.
T-5
Łódzkie Zakłady Graliczne, Łódź, ul. PKWN 18.
WSTĘP
Zanim nauka o żywieniu człowieka sprecyzowała postulaty
prawidłowego żywienia, ludowe porzekadło pouczało: „nie po to
się żyje, aby jeść, ale po to się je, aby żyć". Na przestrzeni na­
szej historii bywało jednak i inaczej, czego przejawy do dziś moż­
na zaobserwować, np. w okresie świątecznym. W czasie świąt
zasada „jedz, pij i popuszczaj pasa” panuje w wielu domach bez
względu na fakt szkodliwości takiego świętowania dla zdrowia
domowników i... budżetu przeznaczonego na wyżywienie. Na
szczęście ta zła tradycja ma coraz mniej zwolenników, a większe
zainteresowanie budzi codzienne żywienie, które decyduje o do­
brym samopoczuciu, zdrowiu i zdolności do pracy.
Codzienne żywienie rodziny, składającej się z osób różnej płci,
w różnym wieku i prowadzących zróżnicowany tryb życia, jest
sprawą skomplikowaną i trudną. Każda z nich wymaga nieco
innego składu dziennej racji pokarmowej, np. dziecko w wieku
przedszkolnym i dziecko w wieku 12—14 lat, dorośli pracujący
fizycznie i umysłowo. Inaczej znów trzeba żywić kobietę ciężar­
ną lub karmiącą. W wielu rodzinach są osoby w podeszłym wie­
ku; ich żywienie — jeżeli ma gwarantować zdrowie i zachowanie
sprawności fizycznej — wymaga troski i pewnej wiedzy.
Organizacja i przygotowanie codziennych posiłków spoczywa
w rękach Pani Domu. Praca zawodowa poza domem, czynności
związane z zaopatrzeniem gospodarstwa w produkty, ich przecho­
wywaniem i przerobem na potrawy — są dla wszystkich kobiet
uciążliwe i męczące. Trudności wzrastają, gdy młoda Pani Domu
nie usiłuje wprowadzić należytej organizacji tych prac. Najogól­
niej pojęte wytyczne dobrze zorganizowanej pracy to: przy naj­
mniejszym wysiłku, w najkrótszym czasie, najwięcej zrobić.
Czynności związane z organizacją i przygotowaniem posiłków
są — spośród wszystkich prac domowych — najbardziej czaso­
chłonne i powtarzają się codziennie. Dlatego należy im poświę­
cić najwięcej uwagi, aby ten „drugi etat" kobiety pracującej nie
był dla niej ciężarem zabierającym każdą chwilę wolną od pracy
zawodowej, aby w czasie przeznaczonym na sprawy domowe zna­
lazła się rezerwa — bez konieczności odrabiania zaległości w so-
Zgłoś jeśli naruszono regulamin