Klossowski T. - Sami Wyrabiamy Wedliny.pdf

(23393 KB) Pobierz
S
arru
T.KtO:SOWSKI
wlłrabiamlł
wąd1inll
c
Tadeusz
ł
PO S
IE WYDAWNICTWA GOSPODARCZE
K
Recenzent
W
ŁADYS ŁAW
NIJAKI
R
edak
t o r
ELIZA
SŁOMKA
Okładkę projektował
FRANCISZEK WINIARSKI
Ilustracje w
tekście
projektowa!
JERZY TREUTLER
Korektor
H
ELENA
PODGAJ NA
Printed i
n
PoLand
PWG 88/56. Wydanie
l.
Nakład
20000
+
150 egz.
Objętość
ark. wyd
.
5,3,
ark. druk. 6,75. Papier druk. sat,
kl. V,
70 g, 82
X104 /32.
Fabryka papieru
w Boruszowica
ch. O
d d a n o do
skład.
28.
11.
57. Podp. d
o
druku 20. 2.
58.
Druk
ukończono
w lutym
1958
r. Cena
8,-
Katowicka Drtrkarrria
D
zieł ow a
- Katowice, ulica 3 Maja 12
Zam. nr 824/29
.
2. 58. C
-13
Przypadki za-
trucia
się mi
ęsem
lub
wędlinami pochodzącymi
z domo-
wego,
'cz
ęsto
nielegalnego uboju
zdarzają się
tak
czę­
sto,
e
w
alka
z t
ego
rodzaju
"przypad~ami"
powinna
stać się obowiązkiem każdego
ob
y w atela.
Dopuszczenie do
spożycia mięsa
zepsutego,
wędlin
zepsutych,
wędlin
zrobionych z
mięsa nieświeżego
i w ogóle
mięsa
i przetworów
mięsnych
nie poddanych
uprzednio badaniu lekarskiemu, jest
zbrodnią.
Kto
sprzedaje pokryjomu
mięso
nie badane,
lekceważąc
obowiązujące
przepisy,
ten
ryzykuje cudze
życie
i
to
,
że
pewnego dnia
s
am
:moż
e stać się mordercą,
a
cz
ęsto
masowym
mordercą,
bo osobnika takiego
ina-
czej
nazwać
nie
można.
Zapewne,
może zdarzyć się,
jak bywa nieraz w g.o-
spodarstwie,
że zwierzę
zachoruje,
że
jest
ob
awa czy
nie
zdechnie; t
r zeb a wó
wczas
ratowa
ć
się
p
rz ed
stratą
i nie
dopuścić
do
padnięcia,
lecz je
dobić.
Trzeba pa-
miętać
jednak,
że
bardzo
często
choroba
zwierzęcia
może być
n
iebezpieczna
dla ludzi, a
mięso
z niego nie
nadawać
się
do
sp
oż ycia.
Jak jest
naprawdę, może
stwierdzi
ć
j
ed ynie
l
ekarz w
eter ynarii lub
p
ra cownik
dozoru w
eterynaryjn ego.
Nie zaniedbuj de tej sprawy, poddajcie
mięso
z do-
mowego uboju sprawdzaniu weterynaryjnemu. Nie
p
ol ega j cie na tym,
że zwierzę
przed ub
ojem
miało
dobry
i zdrowy
wygl
ą d
- choroba
może być
ukryta.
niewidoczna na
ok
o ,
Parniętajcie również, że
p
odobnie
groź
ne
sk
utki
pociąga
za
sobą także spożywanie mięsa
i
wędlin nieświeżych,
:zepsutych oraz
wędlin sporzą­
dzonych z
mięsa już psującego się. Nieprawdą
jest,
że
p
o zasoleniu czy ugotowaniu
mięso nieświeże
staje
się
j
a da lne.
Tylko
pozornie
może
ono
nabrać wyglądu
do-
b
r ego , ale trucizna p
ozostanie
trucizną,
ZACHOWUJCIE PRZY WYROBIE
WĘDLIN
JAK
NAJWIĘKSZĄ CZYSTOŚC
DBAJCIE O ZDROWIE SWOJE
I SWOICH
BLIŹNICH
WŁASNE
spożywają
lub
przerab
iają
na
wędliny.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin