Przepisy na pomysłowe potrawy dla dzieci.pdf

(1033 KB) Pobierz
Przepisy na
pomysłowe potrawy
dla dzieci
SPIS TREŚCI:
1. Kanapki
2. Dania główne
3. Sałatki i surówki
4. Desery owocowe
5. Ciasteczka
6. Torty
7. Gotowanie z dziećmi? Czemu nie!
8. Bezpieczeństwo w kuchni
3
8
19
25
29
40
45
47
2
1. Kanapki
3
Kolorowe kanapeczki
Kanapki to szybkie dania na ka da okazję. Małe przekąski
mo ecie zrobić w kilka minut, a wasze przedszkolaki chętnie
wam w tym pomogą.
Składniki:
kilka kawałków chleba,
kilka plastrów ółtego sera,
dwie ły eczki masła,
cebula, kilkanaście ziaren kukurydzy z puszki, kawałek
papryki, kawałek ogórka, kilka tymiankowych,
pietruszkowych łody ek i listków, kawałek ugotowanej
marchewki
oraz nó , deska do krojenia lub talerzyk, ły eczka.
1.
Za pomocą no yka wytnij z chleba i sera taką samą liczbę
kwadratów. Następnie posmaruj chlebowe kwadraty masłem i przykry je serowymi.
2.
Na ka dej kanapce ułó dekorację z marchewek, kukurydzy, papryki, cebuli, ogórka oraz
ziołowych liści i łody ek. Ułó kanapeczki na talerzu lub desce.
Kanapki motyle
Macie ochotę zaskoczyć malucha niecodziennym daniem? To nic trudnego, jeśli zwykłe
kanapki zrobicie nieco inaczej.
Składniki:
Twoje ulubione pieczywo,
masło lub margaryna do smarowania,
ółty ser,
szynka.
Warzywa:
o
sałata,
o
rzodkiewka,
o
pomidor,
o
ogórek (marynowany lub
świe
y),
o
papryka,
o
kukurydza (słowem wszystko, co się przyda do ozdobienia kanapki).
Wykonanie:
Rozłó na talerzu liście sałaty. Przygotuj kanapki tak jak lubi twoja pociecha (po dwie jednakowe
do zrobienia jednego motyla).
Kanapki przygotowane z okrągłej bułki przekrój na pół, z tych, które powstały z ciemnego
pieczywa, wytnij za pomocą wykrawaczki do ciast po dwa serduszka.
Ułó na sałacie najpierw tułowia obu motyli (pasek papryki i połówkę ogórka) oraz głowy (połówki
rzodkiewek). Następnie - ułó skrzydła z pieczywa i pyszne bajkowe
śniadanko
jest gotowe!
4
Kanapka ółw
Ładne jedzenie zawsze smakuje lepiej. Wiedzą to nawet dzieci. Razem z dzieckiem zrób
zabawną kanapkę w kształcie ółwia. To prosty pomysł na niesamowite danie!
Składniki:
Bułeczka (kajzerka lub grahamka),
masło lub margaryna,
szynka,
ser w plastrach,
ogórek marynowany (mo e być te
świe
y),
kawałek czerwonej papryki,
odrobina kukurydzy do ozdoby,
ketchup,
wykałaczka.
Wykonanie:
Przekrój bułeczkę na pół.
Posmaruj obie połówki masłem, połó na nie według uznania - szynkę lub ser.
Posmaruj wierzch bułeczki ketchupem.
W plastrze sera powycinaj no em otworki (mogą być o ró nych kształtach). Powstały w ten
sposób "pancerz" połó na bułce.
5. Wstaw kanapkę do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min.
6. Przekrój ogórek na pół. Za pomocą wykałaczki umieść na jednym z końców dwa ziarenka
kukurydzy - oczy ółwia.
7. Zapieczoną kanapkę ułó na talerzu, dołó głowę i łapki z ogórka. Pancerz mo esz
dodatkowo ozdobić ziarenkami kukurydzy.
1.
2.
3.
4.
Kanapka kieszonka
Zróbcie razem nadzienie - sałatkę taką jak lubicie i
umieśćcie ją w "kieszonce" z bułki.
Składniki:
Bułka "ciabatta",
zielona sałata,
pomarańcza lub mandarynka,
szynka z piersi z indyka,
odrobina majonezu.
Wykonanie:
Odkrój jedną stronę bułki, wydrą jej
środek
tak, eby postała
"kieszonka". Przygotuj nadzienie (sałatkę) z pokrojonej w paski sałaty, szynki oraz pomarańczy.
Dodaj do smaku majonez. Nadzienie włó do "kieszonki", całość przystrój listkiem sałaty.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin