Jod - przywrócić uniwersalny składnik odżywczy medycynie — wolna-polska.pl.pdf

(361 KB) Pobierz
09.01.2014
Jod - przywrócić uniwersalny składnik odżywczy medycynie — wolna-polska.pl
wolna-polska.pl
Jod - przywrócić uniwersalny
składnik odżywczy medycynie
by Bladymamut • Jan. 8, 2014 • 22 min read • original
Jod – przywrócić uniwersalny składnik odżywczy medycynie
International Medical Veritas Association
Podręczniki medyczne zawierają kilka istotnych fragmentów dezinformacji o
niezbędnym elemencie jakim jest jod, które mogą przyczynić się do powstania
więcej ludzkiego cierpienia i śmierci niż w obu wojnach światowych łącznie.
- Dr. Guy Abraham
Obecna sytuacja w jakiej znaleźliśmy się w na samym początku 21 wieku,
wymaga szybkich i gruntownych zmian w medycynie, nie tylko w
powszechnej alopatycznej ale również w alternatywnej. Świadomość tworzy
się wokół konkluzji że większość ludzi dzisiaj cierpi na przewlekłe zatrucia.
To nie tylko fakt, że fala toksycznych chemikaliów rośnie i zbiera się w
naszych komórkach i krwi, szkodzi fizjologiczne, emocjonalne oraz się
spustoszenie psychicznie, ale jest też zwykły spadek jakości i ilości
kluczowych składników odżywczych jakie są spożywane.
Jod jest doskonałym przykładem, w dzisiejszym świecie, ostatnią rzeczą,
którą chcesz żeby Ci brakowało to jod.
Jod jest wykryty w każdym organie i tkance Twojego ciała
https://www.readability.com/articles/xvgv4aeb
1/17
1216848706.009.png 1216848706.010.png 1216848706.011.png 1216848706.012.png 1216848706.001.png 1216848706.002.png 1216848706.003.png
 
09.01.2014
Jod - przywrócić uniwersalny składnik odżywczy medycynie — wolna-polska.pl
Możemy dyskutować o optymalnej dawce, ale powinniśmy znaleźć szybkie
porozumienie co do tego że jod jest absolutnie konieczny dla zdrowej
tarczycy, jak i również dla zdrowych jajników, piersi i prostaty. Obok
zwiększonego ryzyka zachorowania na raka piersi u kobiet spowodowanego
niedoboru jodu, istnieją przekonujące dowody, że niedobór jodu zwiększa
ryzyko zachorowania na raka tarczycy. Są to tylko niektóre z powodów żeby
zainteresować się jodem. W dobie zwiększonego narażenia na substancje
toksyczne, potrzebujemy więcej a nie mniej jodu ponieważ ma bardzo
specyficzny efekt przeciwko takim powszechnym truciznom jak fluor, brom
oraz w mniejszym stopniu pomaga w eliminowaniu ołowiu i rtęci z
organizmu. Dr. Sebastiano Venturi, w książce „ Evolution of Dietary
Antioxidants: Role of Iodine „, wyjaśnia, że jod jest ważnym antyoksydantem i
induktorem apoptozy z anty-nowotworowym i przeciw miażdżycowym
działaniem. Kiedy suplementujemy jod widzimy zwiększoną aktywność
antyoksydacyjną oraz zwiększoną aktywność funkcji systemu
immunologicznego.
Jod, Rak i dysplazja
Liczne badania wykazały zależność, pomiędzy niskim spożyciem jodu,
a dysplazją sutka zarówno u kobiet jak i zwierzą laboratoryjnych.
Dr. David Derry mówi, „Roztwór Lugola czyli wodny roztwór jodu był
stosowany przez lekarzy od 200 lat. Jedna kropla (6.5mg w jednej kropli)
roztworu Lugola dziennie w wodzie, sokach albo mleku stopniowo eliminuje
pierwszą fazę rozwoju raka zwanego dysplazją sutka, a nowy nie jest w stanie
się rozwinąć. Także zabija nieprawidłowe komórki pływające w organizmie w
miejscach odległych od pierwotnego raka.Oczywiście ta metoda wydaje się
działać na raka prostat, jako że rak prostaty jest podobny do raka piersi w wielu
aspektach.W rzeczywistości pomoże w większości nowotworów. Ponadto
większe dawki jodu są konieczne dla zapalnego raka piersi. Wiemy, że duże
dawki jodu dożylnie nie są szkodliwe co sprawia, że należy się zastanowić, jaki
wpływ będzie to miało na rozwój raka”
Ponieważ niedobór jodu powoduje zwiększone wychwytywanie go przez
tarczyce, niedobór jodu w każdym wieku sprawia że tarczyca jest
bardziej wrażliwa na promieniowanie indukowane co może prowadzić do
raka tarczycy
Jod odgrywa kluczową role w organizmie w systemie eliminacji przez
wywoływanie apoptozy lub tzw zaprogramowanej śmierci komórki, a to jest
ważne, ponieważ proces ten ma kluczowe znaczenie w rozwoju i wzroście
oraz niszczeniu komórek, które stanowią zagrożenie dla integralności
organizmu jak komórki nowotworowe i komórki zainfekowane wirusami.
https://www.readability.com/articles/xvgv4aeb
2/17
1216848706.004.png
09.01.2014
Jod - przywrócić uniwersalny składnik odżywczy medycynie — wolna-polska.pl
Kobiety z wolami (widoczne, nienowotworowe rozszerzenia tarczycy) z
powodu niedoboru jodu stwierdzono, że mają trzy razy większą
częstotliwość występowania raka piersi. Wysokie spożycie jodu jest
związane z niską częstotliwością występowania raka piersi, a niskie
spożycie z wysoką częstotliwością występowania raka piersi. - Dr.
Donald Miller Jr.
Jod jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym w podstawowym
odniesiuniu do zdrowia i leczenia ludzi. Tak więc jod jest istotny dla życia, a
jego niedobory powodują cierpienie z powodu rożnych schorzeń ( w tym raka)
które są trudne w śledzeniu z powodu tego śladowego minerału. Przynajmniej
20 lat wstecz jod był uznawany za o wiele bardziej ważny, do tego stopnia że
dodawano go rutynowo do chleba jako suplement.
” Jak prawdopodobne jest to że osoby chorujące na raka mają niedobór jodu?
W badaniu na 60 pacjentach z rożnymi typami raka, podawano im jod a
następnie sprawdzano jego wydalanie z moczem. U wszystkich 60
stwierdzono poważne niedobory jodu w organizmie a u niektórych duże
nadmiary bromu. W najlepszym przypadku pacjenci wydalali 50% dawki a w
najgorszych tylko 20% dawki ( co znaczy że do 80% dawki jodu organizm
zatrzymywał w sobie). Sto procent cierpiących na raka miało niedobory jodu!
Zapewniam Cię, że problem dotyczy całej populacji” pisze Dr. Robert Rowen.
60 milionów Japończyków spożywa codziennie około 13,8 mg
elementarnego jodu, i są jednym z najzdrowszych narodów na podstawie
ogólnego dobrobytu i statystyk rakowych
Jod jest dostępny w małych ilościach w niektórych solach kuchennych, ale
urzędnicy służby zdrowia nie uważają że większość jodu ulatnia się, leżąc w
kuchni. W Stanach Zjednoczonych 45% procent gospodarstw domowych
kupuje sól bez dodatku jodu, a wciągu ostanich trzech dekad ludzie którzy
używali jodowanej soli kuchennej zmniejszyli jej zużycie o 65%. Amerykanie
zużywają mniej jody, gdy w rzeczywistości potrzebują go znacznie więcej.
Jod antyseptyczny
Jod jest zdecydowanie najlepszym antybiotykiem, środkiem anty
wirusowym i przeciw bakteryjnym wszechczasów” - Dr. David Derry
Antyseptyczne właściwości jodu były wykorzystywane do sterylizacji
powierzchni i materiałów w szpitalach. Jod jest doskonałym środkiem
bakteriobójczym o szerokim działaniu, który obejmuje prawie wszystkie
mikro organizmy związane ze zdrowiem takie jak bakterie, bakterie jelitowe,
wirusy jelitowe, grzyby, pierwotniaki. Minimalna liczba cząsteczek jodu
potrzebna do zniszczenia bakterii zależy.
https://www.readability.com/articles/xvgv4aeb
3/17
1216848706.005.png
09.01.2014
Jod - przywrócić uniwersalny składnik odżywczy medycynie — wolna-polska.pl
Dla Haemophilus
influenzae http://pl.wikipedia.org/wiki/Haemophilus_influenzae została
obliczona na 15 000 cząsteczek na komórkę. Kiedy bakteria jest potraktowana
jodem, komórka natychmiast przestaje zużywać tlen i fosfor nieorganiczny.
Choć jod zabija wszystkie jedno komórkowe organizmy takie ja te, nie jest
wykorzystywany do użytku wewnętrznego przez współczesnych lekarzy do
walki z infekcjami wewnętrznymi, co jest dużym błędem. Dr. Derry mówi, że
jod jest efektywny „do standardowych patogenów takich gronkowce, ale także
ma szerszy zakres działania, mniej efektów ubocznych i nie powoduje
rozwoju odporności u bakterii na jod” Niektórzy lekarze donoszą, że jest
doskonały w leczeniu Mononukleozy
zakaźnej http://pl.wikipedia.org/wiki/Mononukleoza_zaka%C5%BAna
Jod jest w stanie przeniknąć szybko przez ścianki komórek
drobnoustrojów.
Jod jest śmiertelnym wrogiem jednokomórkowych drobnoustrojów, co
oznacza że może być naszym najlepszym przyjacielem. Jod nie był dostępny
dla tych form życia na początku ewolucji i nie był do momentu aż wodorosty
zaczęły go koncentrować i stał się dostępny dla wyższych form życia. Właśnie
z tego powodu najprostsze formy życia nie tolerują jodu Jod zabija organizmy
jedno komórkowe przez łączenie się z amino kwasami tyrozyną lub histydyną,
gdy są wystawione na działanie środowiska zewnątrz komórkowego.
Wszystkie pojedyncze komórki wykazują tyrozyne na zewnętrznej błonie
komórkowej i giną natychmiast w prostej reakcji chemicznej z jodem,
ponieważ ulegają denaturacji białka.Natura i ewolucja dała nam ważny
mechanizm kontrolowania chorobotwórczych form życia i powinniśmy go
używać i zaufać mu, aby chronić siebie w jaki antybiotyki nie potrafią. Jak
przekonamy się bezpośrednio poniżej, jod jest potężny w sensie ochronnym
dla naszego organizmu przez szkodliwymi substancjami chemicznymi, ale
również oczyszcza organizm z nieprawidłowych komórek, co oznacza, że
kwalifikuje się jako czynnik przeciw nowotworowy.
Elementarny jod jest silnym środkiem bakteriobójczym o szerokim spektrum
aktywności i niskiej toksyczności dla tkanek. Roztwór zawierający 50ppm
jodu zabija bakterie w ciągu 1 minuty a zarodniki w ciągu 15 minut. Jest słabo
rozpuszczalny w wodzie, ale łatwo rozpuszcza się w etanolu, który zwiększa
działanie antybakteryjne. Nalewki jodowe zawierające 2% jodu i 2.4% jodku
sodu (NaI) rozpuszczone w 50% etanolu używa się do dezynfekcji skóry. Silne
nalewki jodowe zawierają 7% jodu i 5% jodku potasu (KI) rozpuszczonego w
95% etanolu ma silniejsze działanie, ale również jest bardziej podrażniające
niż zwykłe nalewki jodowe. Wodny roztwór jodu o zawartości 2% jodu i 2.4%
jodku sodu (NaI) jest używany jako nie podrażniający środek antybakteryjny
na razy i otarcia. Stężony roztwór jodu (płyn, roztwór Lugola) zawiera 5% jodu
https://www.readability.com/articles/xvgv4aeb
4/17
1216848706.006.png
 
09.01.2014
Jod - przywrócić uniwersalny składnik odżywczy medycynie — wolna-polska.pl
i 10% jodku potasu rozpuszczonego w wodzie. Jodofor <Iodophores (eg,
povidone-iodine)> są rozpuszczalnymi w wodzie kombinacjami jodu z
detergentami, środkami nawilżającymi oraz środkami zwiększającymi
rozpuszczalność. Powoli uwalniają jod jako środek anty bakteryjny i są
szeroko stosowane jako środki dezynfekujące skórę, w szczególności przed
zabiegiem.
Medyczna jodofobia osiągnęła pandemiczne rozmiary.
Jest wysoce zaraźliwa i sieje spustoszenie w praktykach
medycznych oraz amerykańskiej populacji. - Dr. Guy Abraham
Zgodnie z statystykami WHO ponad 3 miliardy ludzi na świecie żyje w krajach
z niedoborem jodu, a wiadomo że niedobory selenu, witaminy A i żelaza mogą
nasilać skutki niedoboru jodu. W analizie „National Health and Nutrition
Examination Surveys” dane od umiarkowanego do ciężkiego niedoboru jodu są
obecne u znacznej części amerykańskiej populacji, z wyraźną tendencją
wzrostową w ciągu ostatnich 20 lat, spowodowane zmniejszonym zużyciem
jodowanej soli kuchennej. Wraz z magnezem i selenem, jod jest najbardziej
niedoborowym minerałem w naszych ciałach. Jod jest niezbędny do syntezy
hormonu tarczycy, ale seleno zależne enzymy (iodothyronine deiodinases) są
także wymagane do konwersji tyroksyny (T4) do biologicznie aktywnego
hormonu tarczycy trójjodotyroniny (T3). Selen jest głównym minerałem
odpowiedzialnym odpowiedzialnym za konwersje w wątrobie T4 do
T3(hormony tarczycy). (Selen jest absolutnie niezbędny w dobie toksyczności
rtęci, jest dla nas idealnym antidotum na rtęć. Rtęć jest prawie jak deszcz na
całym świecie, a szczególnie na półkuli północnej. Przede wszystkim przez
dentystów zatruwających świat pacjentów, dentystycznymi amalgatami
rtęciowymi oraz doktorami używającymi szczepionek z ładunkiem rtęci. Selen
jest ważniejszy niż większość z nas może sobie to wyobrazić. Trzeba
pamiętać, że rtęć obdziera organizm z selenu, zmagazynowany selen zużywa
się szybko, ze względu na duże powinowactwo do rtęci)
Jod jest środkiem który wywołuje (rozpala) i utrzymuje płomień życia.
Przy pomocy tarczycy, w której jod się objawia,
może ona ten płomień zdusić lub rozpalić go rozpustnych rozmiarów.
- Scholz 1990
Objawy niedoboru jodu to skurcze mięśni, zimne dłonie i stopy, skłonność do
przybierania na wadze, słaba pamięć, zaparcia, depresja i bóle głowy, obrzęk,
bóle mięśni, osłabienie, suchość skóry i łamliwe paznokcie.Źródła jodu
obejmują większość pokarmów morskich (ryby oceaniczne, skorupiaki,
zwłaszcza ostrygi), nierafinowana sól morska, algi morskie i inne chwasty,
rosół z ryby, masło, ananas, karczochy, szparagi, ciemnozielone warzywa i
jajka. Niektóre warzywa, takie jak kapusta i szpinak, mogą blokować
wchłanianie jodu po gdy są jedzone na surowo lub niesfermentowane i mogą
https://www.readability.com/articles/xvgv4aeb
5/17
1216848706.007.png 1216848706.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin