Pierniczki.pdf

(1408 KB) Pobierz
29
przepisów
na
Przepisy zebrane przez: smaker
1321392885.042.png 1321392885.043.png 1321392885.044.png
Spis treści:
Piernikowe ludki ................................................................................................................................... 2
Lukrowane, świąteczne pierniczki .................................................................................................... 3
Pierniczki ............................................................................................................................................... 4
Pierniczki ............................................................................................................................................... 5
pierniczki ............................................................................................................................................... 6
Pierniczki ............................................................................................................................................... 7
pierniczki ............................................................................................................................................... 8
Świąteczne pierniczki .......................................................................................................................... 9
Świąteczne pierniczki ........................................................................................................................ 10
Pierniczki miodowe ............................................................................................................................ 11
Miodowe ciastka świąteczne ............................................................................................................ 12
Pierniczki świąteczne ........................................................................................................................ 13
pierniczki "Brukowce" ....................................................................................................................... 14
Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR- przepis z IKEI .................................................................. 16
Pierniczki ............................................................................................................................................. 17
pierniczki (dla zapominalskich) ....................................................................................................... 18
PIERNICZKI .......................................................................................................................................... 20
Pierniczki'''''''''''''''
..... 21
Pierniczki "całuski" ............................................................................................................................ 22
Pierniczki świąteczne ........................................................................................................................ 23
1321392885.045.png
Autor: smakowisko
Przepisów: 70 Ocena: 380
> 6 os.
30 min
średnie przystępne
Składniki:
mąka, 1 kg
jajka, 3
Miód, 25 dag
cukier, 25 dag
margaryna, 1 kostka
soda oczyszczona, 2 łyżeczki
kakao, 1 łyżka
smalec, 1 plaster
przyprawa korzenna, 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Miód, cukier, margarynę, przyprawy i smalec roztopić w garnku, tak aby uzyskać jednolitą masę.
Całość zostawić do ostygnięcia. Jajka ubić, następnie połączyć z mąką i sodą oczyszczona,
rozpuszczoną w jednej łyżeczce wody. Całość wymieszać i połączyć z płynną, ostygniętą masą. Z
rozwałkowanego, podsypanego mąką ciasta wycinać pierniczki na grubość około 3 mm. Piec w
temperaturze 180ºC przez 8-10 minut.
1
Miód, cukier, margarynę, przyprawy i smalec roztopić w garnku, tak aby uzyskać jednolitą masę.
Całość zostawić do ostygnięcia.
2
Jajka ubić, następnie połączyć z mąką i sodą oczyszczona, rozpuszczoną w jednej łyżeczce wody.
Całość wymieszać i połączyć z płynną, ostygniętą masą.
3
Z rozwałkowanego, podsypanego mąką ciasta wycinać pierniczki na grubość około 3 mm. Piec
w temperaturze 180ºC przez 8-10 minut.
4
Twoje notatki do przepisu:
Strona 2
1321392885.001.png 1321392885.002.png 1321392885.003.png
 
1321392885.004.png 1321392885.005.png
 
1321392885.006.png 1321392885.007.png 1321392885.008.png 1321392885.009.png 1321392885.010.png 1321392885.011.png 1321392885.012.png 1321392885.013.png 1321392885.014.png
Autor: ilovebakepl
Przepisów: 153 Ocena: 1073
> 6 os.
30 min
średnie przystępne
Składniki:
350 g mąki
1 jajko, temp. pokojowa
30 g masła
170 g cukru
150 g miodu
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka przyprawy do pierników
SKŁADNIKI NA LUKIER: 2 szklanki cukru
pudru
4 łyżki gorącej wody
2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy przez sitko razem z sodą. W rondelku lub mikrofali podgrzewamy miód i
wlewamy do mąki. Następnie dodajemy cukier, przyprawę, masło oraz jajko. Wszystko razem
łączmy, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Stolnicę oprószamy
mąką i rozwałkowujemy na gr. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i przekładamy je na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i pieczemy ok. 10-15
min. Zostawiamy do wystudzenia. Składniki na lukier mieszamy w miseczce, jeśli jest za gęsty
można dodać więcej wody. Ciasteczka oblewamy lukrem i zostawiamy na kratce, aż całkowicie
zastygnie. Najlepsze na 2-3 dzień. Smacznego.
1
Twoje notatki do przepisu:
Strona 3
1321392885.015.png 1321392885.016.png
 
1321392885.017.png 1321392885.018.png
 
1321392885.019.png 1321392885.020.png 1321392885.021.png 1321392885.022.png 1321392885.023.png 1321392885.024.png 1321392885.025.png 1321392885.026.png 1321392885.027.png 1321392885.028.png
Autor: zjkrol
Przepisów: 25 Ocena: 147
> 6 os.
> 60 min średnie przystępne
Składniki:
mąka, 80 dag
margaryna, 20 dag
cukier, 20 dag
Miód, 20 dag
kakao, 2 łyżki
soda, 2 łyżeczki
jajka, 2 sztuki
przyprawa do piernika, 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z sodą i kakao.
1
Margarynę roztopić dodać miód i cukier,wymieszać.
2
Mieszankę wlać do mąki dodać jajka,wyrobić ciasto.
3
Kawałkami wałkować i wycinać pierniczki.
4
Piec około 10 minut.
5
Po upieczeniu polukrować i ozdobić.
6
Twoje notatki do przepisu:
Strona 4
1321392885.029.png 1321392885.030.png
 
1321392885.031.png 1321392885.032.png
 
1321392885.033.png 1321392885.034.png 1321392885.035.png 1321392885.036.png 1321392885.037.png 1321392885.038.png 1321392885.039.png 1321392885.040.png 1321392885.041.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin