Ciasto z mikrofalówki.pdf

(63 KB) Pobierz
Ciasto z mikrofalwki
SkĀadniki:
M półszklankiposiekanychorzechówwłoskich,
M szklankamąki,
M ¾szklankicukru,
M łyŜkakakao,
M łyŜeczkacynamonu,
M 5łyŜekmasła,
M całejajko,
M łyŜeczkaaromatuwaniliowego,
M półłyŜeczkiotartejskórkizpomarańczy,
M półszklankiśmietany18%lubnaturalnegojogurtu,
M półłyŜeczkisody,
M półłyŜeczkiproszkudopieczenia.
Przygotowanie:
Masło ucierać z pół szklanki cukru aŜ będzie puszyste. Dodać jajko,
aromat,skórkępomarańczowąimiksowaćdalej.Dodaćprzesianemąkę,proszek
dopieczeniaisodęanakoniecśmietanę.
Ćwierćszklankicukru,tylesamoorzechów,kakaoicynamonzmiksować.
śaroodporne naczynie (najlepiej z lejem) o średnicy 25cm (pojemność 2l)
wysmarowaćmasłemadnoibokiobsypaćzmiksowanąmieszanką.
PołowęciastaprzełoŜyćdoprzygotowanegonaczynia,posypaćzmiksowaną
mieszankąiprzykryćpozostałączęściąciasta.Odstawićna10min.
Naczynie z ciastem wstawić do mikrofalówki i mikrofalować 6min przy
średniejmocy,anastępnie4minprzymaksymalnejmocy.Sprawdzićpatyczkiem,
czyciastojestjuŜupieczone.Jeślipatyczekjestwilgotny,mikrofalowaćkolejne
30sprzymaksymalnejmocy.Dopiekaniepowtarzaćtakdługo,aŜpatyczekbędzie
suchy.
Gotoweciastoodstawićna15miniwyłoŜyćnatalerz.MoŜnapodawaćod
razu.JeślimabyćnanastępnydzieńnaleŜyjeszczelnieprzykryć.
1321547432.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin