Plecionka drozdzowa.
Autor: ivaVienna
Składniki
1.80 kg ma,ki
3 jajka
2 lyzeczki soli
5 dkg drozdzy
1litr mleka
1 literatka oliwy
mak,kminek lub migdaly-do posypania
> 6 os.
30 min
Przygotowanie
drozdze rozetrzec z cukrem /2 lyzeczki/,dodac make i mleko /proporcjonalnie do ilosci drozdzy :-) / i poczekac az wyrosnie
do misy wsypac make i dodac wszystkie skladniki-wyrobic ciasto-na koncu dodac oliwe
gdy ciasto wyrosnie podzielic na 6 czesci i kazda jeszcze raz wyrobic i pozostawic do wyrosniecia
z trzech czesci zrobic walki i uplesc warkocz-ma byc luzny by bylo miejsce na rosniecie bulki.pozostale 3 rowniez uplesc.Obie buly wylozyc na duza blache i pozostawic do wyrosniecia
wyrosniete buly posmarowac jajkiem wymieszanym z oliwa, i posypac czym sie chce-ja lubie z migdalami
piec najpierw w slabo nagrzanym piecu a potem po wyrosnieciu podkrecic troche do ok 140 stopni-pilnowac by sie nie spalila-w razie zagrozenia przykryc od gory papierem.czas pieczenia ok.50 minut
Booguusia