Plecionka drozdzowa.rtf

(1140 KB) Pobierz

Plecionka drozdzowa.

 

Autor: ivaVienna

Składniki

1.80 kg ma,ki

3 jajka

2 lyzeczki soli

5 dkg drozdzy

1litr mleka

1 literatka oliwy

mak,kminek lub migdaly-do posypania

 

> 6 os.             

30 min             

Przygotowanie

drozdze rozetrzec z cukrem /2 lyzeczki/,dodac make i mleko /proporcjonalnie do ilosci drozdzy :-) / i poczekac az wyrosnie

do misy wsypac make i dodac wszystkie skladniki-wyrobic ciasto-na koncu dodac oliwe

gdy ciasto wyrosnie podzielic na 6 czesci i kazda jeszcze raz wyrobic i pozostawic do wyrosniecia

z trzech czesci zrobic walki i uplesc warkocz-ma byc luzny by bylo miejsce na rosniecie bulki.pozostale 3 rowniez uplesc.Obie buly wylozyc na duza blache i pozostawic do wyrosniecia

wyrosniete buly posmarowac jajkiem wymieszanym z oliwa, i posypac czym sie chce-ja lubie z migdalami

piec najpierw w slabo nagrzanym piecu a potem po wyrosnieciu podkrecic troche do ok 140 stopni-pilnowac by sie nie spalila-w razie zagrozenia przykryc od gory papierem.czas pieczenia ok.50 minut

Zgłoś jeśli naruszono regulamin