NALEWKA Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY.rtf

(1853 KB) Pobierz

 

 

 

   Nalewka z owoców

      dzikiej róży

 

 

 

Składniki:

 

 

    1 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach)

    1/4 litra spirytusu

    1/2 litra wódki

    1/2 kg cukru

 

 

Przemrożone owoce starannie oczyścić, usunąć nasiona, umyć i osuszyć. Owoce zasypać w słoju cukrem i postawić w ciepłym miejscu, aby puściły sok. Co 2-3 dni potrząsaćojem. Po 14 dniach wlać alkohol, słój zakręcić i zostawić na następne 14 dni, co kilka dni wstrząsając. Zlać, przecedzić i rozlać do butelek. Pozostawić w chłodnym pomieszczeniu. Po 2 miesiącach nalewka nadaje się do picia.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin