NALEWKA POMARAŃCZOWO KAWOWA.rtf

(16037 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

      Nalewka

pomarańczowo kawowa

 

 

 

 

 

Składniki:

 

   spirytus 1000 ml

     wódka  250ml

    woda 1000 ml

    cukier 1000 g

    pomarańcze  3 kg

    kawa 3 garście

 

Pomarańcze dokładnie wyszorować pod gorą wodą. Wbijając czubek ostrego noża w skórkę pomarańczy robimy w każdej kilkanaście nacięć, w które wkładamy ziarna kawy. Cukier rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego syropu cukrowego dolewamy spirytus. Pomarańcze układamy w dużym słoju i zalewamy płynem. Na koniec można dorzucić jeszcze trochę ziaren kawy, jeżeli lubimy jej smak. Słój dokładnie zamykamy i odstawiamy na 30 dni. Po tym czasie nalewka jest najlepsza. Kiedy nalewka jest gotowa przecedzamy płyn przez sitko i wlewamy do butelki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin