Mielonka z szynkowara
Niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką urządzenia, służącego do wyrobu domowych wędlin, a o to co z niego wyczarowałam :-)
Składniki:
ok. 80 dag łopatki wieprzowej
ok. 40 dag wędzonego boczku
2 łyżeczki soli peklującej
3 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki pieprzu
3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku, po czym zmielić razem z boczkiem w maszynce do mięsa, na sicie o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą peklującą, pieprzem i żelatyną.
Następnie szynkowar wyłożyć woreczkiem, przełożyć do niego mięso i dokładnie ubić, zawiązać, docisnąć sprężyną i zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na ok. 2 doby.
Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka i zalać zimną wodą.
Gotować, a właściwie parzyć w temp. 80 st. C, przez ok. 2 godz. Urządzenie posiada w zestawie termometr, więc łatwo można sprawdzić temp. i odpowiednio regulować ogniem.
Po 2 godz. szynkowar zalać zimną wodą i po schłodzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :-)
kam1920