Mielonka z szynkowara.docx

(339 KB) Pobierz

Mielonka z szynkowara

 mielonka

mielonka

 

Niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką urządzenia, służącego do wyrobu domowych wędlin, a o to co z niego wyczarowałam :-)

 

Składniki:

ok. 80 dag łopatki wieprzowej

ok. 40 dag wędzonego boczku

2 łyżeczki soli peklującej

3 łyżeczki żelatyny

1/2 łyżeczki pieprzu

3 ząbki czosnku

 

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku, po czym zmielić razem z boczkiem w maszynce do mięsa, na sicie o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą peklującą, pieprzem i żelatyną.

Następnie szynkowar wyłożyć woreczkiem, przełożyć do niego mięso i dokładnie ubić, zawiązać, docisnąć sprężyną i zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na ok. 2 doby.

Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka i zalać zimną wodą.

Gotować, a właściwie parzyć w temp. 80 st. C, przez ok. 2 godz. Urządzenie posiada w zestawie termometr, więc łatwo można sprawdzić temp. i odpowiednio regulować ogniem.

Po 2 godz. szynkowar zalać zimną wodą i po schłodzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :-)

 

mielonka

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin