Risotto.doc

(64 KB) Pobierz
Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym

Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym



składniki:

 

150 g ryżu do risotto Arborio

200 ml wody

200 ml mleka 2%

masło klarowane do smażenia

1 laska wanilii

1 banan

1 cytryna

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżeczka miodu

suszone daktyle do dekoracji

czarny sezam do dekoracji

świeża mięta do dekoracji

Składniki sosu malinowego:

200 g malin świeżych lub mrożonych

100 ml wody

3 łyzki miodu

przygotowanie:

  1. Maliny przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać miodu, a następnie zagotować. Po zagotowaniu odstawić do ostudzenia. Całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę i przecedzić przez drobne sito.
  2. Do rozgrzanego garnka dać łyżkę klarowanego masła, a następnie wsypać ryż. Podsmażać przez około 5 minut, a następnie całość zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu wyparowania prawie całej wody. Gdy woda już prawie wyparuje dodać mleko i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
  3. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyciągnąć nasiona i całość dołożyć do gotującego ryżu. Dodać cukier trzcinowy i miód, a następnie gotować na wolnym ogniu do momentu powstania „masy ryżowej”, ale ryż będzie pół twardy (al dente).
  4. Banany obrać i pokroić na małe kawałki, przełożyć do miski i wymieszać z sokiem z jednej cytryny.
  5. Pod koniec gotowania ryżu dodać banany i ponownie zagotować. Gotowe risotto podawać ciepłe z zimnym sosem malinowym. Udekorowane świeżą miętą, czarnym sezamem, ugotowaną laską wanilii i owocami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin