Kubanka.doc
(
99 KB
)
Pobierz
Kubanka
Kubanka
Ciasto Kubanka
Blaszka 24x34 cm
Składniki na biszkopt:
4 jajka
70 gram cukru
ok. 130 gram mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier . Jak masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 160 stopniach około 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt studzimy.
Składniki masa z nutellą:
200 g masła w temp. pokojowej
2 łyżki nutelli
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3łyżki cukru
Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy z jedną szklanką mleka. Resztę mleka musimy zagotować. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Po ugotowaniu budyń studzimy.
Jak nam przestygnie w misce ucieramy masło na biały puch, cały czas miksując dodajemy stopniowo budyń i na końcu nutellę.
Dodatkowo:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan - fixy
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
herbatniki typu petitki około 32 sztuki
1/2 szklanki naparu kawy
2-3 łyżki amaretto
Do nasączenia biszkoptu przygotowujemy kawę z dodatkiem rumu. Nasączmy tak przygotowanym płynem. Dajemy na niego masę z dodatkiem nutelli, na nią układamy ciastka, na ciastka dajemy powidło śliwkowe i na powidło znowu partię ciastek.
Ubijamy śmietanę: Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru i śmietan - fixy. Wykładamy na ciastka. Ciasto wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Plik z chomika:
Lena.501
Inne pliki z tego folderu:
34eb5fa756a952fe034e5310d3fc1886.jpg
(102 KB)
Kubanka.doc
(99 KB)
Inne foldery tego chomika:
3 bit na herbatnikach
amore
anielskie
anielskie z filmu Dzień świstaka
aniołek
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin