Przepisy ASia(1).doc

(251 KB) Pobierz
Przepisy „kryzysowe” na desery

Proszę sobie wybrać czego chcesz i dostosować zakupy do poniższych zestawów:
 

Przepisy „kryzysowe” na desery              1

Płatki kukurydziane w czekoladzie (deser kryzysowy) - składniki:              1

Blok czekoladowy z czasów komuny              2

Lista składników (to jest na bardzo !! duża porcję ja proponuję połowę z wszystkiego)              2

Jak zrobić?              2

II dania zestawy              3

Lazania              3

Pieczeń wieprzowa (z łopatki lub surowe mięso od szynki, karczek)              3

Kiełbaski po bawarsku              3

Paprykarz czosnkowy drobiowy              3

Kapusta młoda z koperkiem              4

Kapusta kiszona do mięska wieprzowego zwłaszcza dobra              4

Koperkowa zupa              4

Kapuśniaczek zupa              4

Barszcz z białą kiełbasą              4

Chłodnik litewski tradycyjny              5

Przepisy „kryzysowe” na desery

 

Płatki kukurydziane w czekoladzie (deser kryzysowy) - składniki:

·         1 op. płatków kukurydzianych 250 g

·         1 tabliczka gorzkiej czekolady

·         40 dkg krówek (dobre są tzw. "ciągutki" mleczne)

·         1 kostka margaryny lub masła 250 g

·         2-3 łyżki stołowe kakao

·         ewentualnie bakalie  np. kokos, płatki migdałów (niekoniecznie)

Wszystkie składniki(oprócz płatków) rozpuścić w średnim garnuszku, pilnując, aby nic się nie przypaliło (trzeba ciągle mieszać). Gdy masa będzie już jednolita, trzeba dodać płatki kukurydziane i ewentualnie bakalie. Szybko wymieszać, aby masa nie stężała za szybko. Odstawić do wystygnięcia. Pycha, która zawsze będzie kojarzyć mi się z moim dzieciństwem :) Jemy rękami, odrywając kawałki pychoty :) Smacznego! PS. Kiedyś ten przepis znajdował się na opakowaniu płatków kukurydzianych - wczesne lata osiemdziesiąte :)

 

 

Blok czekoladowy z czasów komuny

Blok czekoladowy

Lista składników (to jest na bardzo !! duża porcję ja proponuję połowę z wszystkiego)

·         25 dkg Kasią

·         500 g mleka w proszku (możemy wykorzystać to Wikusi  i którego już nie używasz , masz w nadmiarze)

·         1/2 szklanki wody

·         1,5 szklanki cukru (350 g)

·         5 łyżek kakao

·         6 paczek herbatników (600 g)

·         200 g bakalii

Jak zrobić?

Do rondelka wlej wodę, włóż   Kasię  i wsyp kakao i cukier. Całość mieszaj na małym ogniu aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Cztery paczki herbatników pokrusz w dłoniach, a następnie potłucz tłuczkiem.
Jeśli posiadasz malakser, możesz herbatniki pokruszyć w malakserze. Masę kakaową przełóż do miski, a następnie, ciągle mieszając mikserem, wsypuj pomału mleko
w proszku. Do powstałej masy wsyp pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj łyżką. Powstała masa musi być bardzo gęsta.
Bakalie przebierz. Sprawdź czy nie zawierają skorupek z orzechów. Wsyp do masy i ponownie zamieszaj. Formę keksową o długości ok. 30 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do formy połowę masy, powtykaj w nią kawałki herbatników. Przykryj resztą masy i powtykaj resztę herbatników. Całość dokładnie ugnieć wilgotną dłonią lub tłuczkiem i wstaw do lodówki na kilka godzin.

 

II dania zestawy

Lazania

Na taka podwójną (dla was na 2 dni)  porcję lazanii kupić:

  1. makaron na lazania
  2. mielone drobiowe lub wołowe 0,5 kg
  3. ser żółty utarty na wiórki 30 dkg , lub do utarcia twardy najlepiej wtedy Salami 30 dkg
  4. zielona cebulka pęczek
  5. duży słoik gotowego sosu bolońskiego, lub słodko-kwaśnego, lub meksykańskiego
  6. duży jogurt naturalny
  7. puszka kukurydzy lub groszku
  8. papryka

 

Pieczeń wieprzowa (z łopatki lub surowe mięso od szynki, karczek)

Na pieczeń mięsko wieprzowe jak wyżej 1 kg (będzie porcja na obiadki dla was 2-3 dni)

Cebula 2-3 szt

Czosnek 2 główki

Tłuszczyk do smażenia mięska

 

Kiełbaski po bawarsku

Kiełbasa śląska 30 dkg

Kiełbasa biała parzona 30 dkg



Jeszcze jeden gatunek kiełbaski np. kiełbaski drobiowe ale muszą mieć taki kształt i maja być krótkie kiełbaski a nie długie laski:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·         Lub kilka parówek grubych

·         2- 3 jabłka

·         2 duże cebule czosnkowe (to te całkiem białe!) jak nie będzie to zwykłe

·         Garść suszonej żurawiny

 

·         Do tego pyszne są  młode ziemniaczki (1 kg) z koperkiem i masełkiem

Paprykarz czosnkowy drobiowy

1 kg filetów drobiowych

3 główki czosnku lub 1 duża sól czosnkowa

Papryka mielona słodka mała paczuszka

Śmietana kremówka

Kapusta młoda z koperkiem

  1. Duża młoda kapusta
  2. koperek 2 pęczki
  3. trochę masełka i mąki

 

Kapusta kiszona do mięska wieprzowego zwłaszcza dobra

W zależności od apetytu 0,5 lub 0,75 kg kapusty kiszonej

Cebula, pieprz czarny mielony

 

Koperkowa zupa

Włoszczyzna

2 pęczki koperku

1 pęczek pietruszki zielonej

Mała Śmietana najlepiej 30% lub śmietana do zupy

Ziemniaki 3-4 szt

 

Kapuśniaczek zupa

2-3 grube parówki

20 dkg kapusty kiszonej

Włoszczyzna

Pietruszka zielona ziemniaki 3-4 szt

 

Barszcz z białą kiełbasą

Barszcz z białą kiełbasą  Małgorzata Gasek

Składniki

4 kawałki białej kiełbasy

1 duża cebula

5 ziaren ziela angielskiego

3 listki laurowe

1 kostka rosołowa wołowa lub drobiowa

1 łyżka majeranku

sól

pieprz

Na 2-2,5 litra barszczu:

1 barszcz biały Winiar (w proszku)

1 łyżka mąki

4 łyżki śmietany 18%

4 jaja na twardo

Etapy przygotowania

Kiełbasę zalewamy wodą, tak aby była pokryta. Gdy zacznie się gotować nakłuwamy widelcem aby nie popękała.
Gotujemy przez 15 minut po czym dodajemy cienko pokrojoną cebulę, ziele angielskie, listki laurowe, kostkę rosołową, majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 15 minut.
Kiełbasę wyjmujemy na talerz i całą zupę miksujemy (razem z listkami laurowymi i zielem angielskim). Przelewamy do garnka, wkładamy ponownie kiełbasę i dalej gotujemy.
Następnie zaprawiamy barszcz: barszcz Winiar mieszamy z mąką, śmietaną i szczyptą soli, dodajemy kilka łyżek gorącego barszczu, ponownie mieszamy po czym wlewamy do garnka. Do smaku również można dodać trochę chrzanu. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Podajemy z pokrojonym jajem ugotowanym na twardo.

 

 

Chłodnik litewski tradycyjny

Chłodnik litewski tradycyjny Bahus

Składniki

1,5 l maślanki, lub jogurtu naturalnego

2 młode ugotowane w łupinie i obrane buraczki lub buraczki w zalewie ze słoiczka

100 ml kwaśnej gęstej śmietany,

1 pęczek posiekanego koperku,

4 obrane ogórki gruntowe,

3 ugotowane na twardo jajka,

1 pęczek rzodkiewek,

1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,

2 łyżki (płaskie) cukru,

sól do smaku.

Ogórki, buraki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (drobne wiórki). Jajka drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Posolić do smaku. Wstawić do lodówki na min 2 godz.
Można dodać 5 dag szynki pokrojonej na "zapałkę"

 

1

str

Zgłoś jeśli naruszono regulamin