Ciasto owocowe brzoskwinie.doc

(29 KB) Pobierz
Ciasto owocowe

Ciasto owocowe
Autor: Magdalena (jam9@neostrada.pl)  Data publikacji: 2007-01-31 10:17:18

 

Składniki:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe, 1 litr soku pomarańczowego (100%), 0,5 litra śmietany 30%, 1 szkl. cukru, 2 op. śmietano-fix, owoce, biszkopt według własnego przepisu lub gotowy.

Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt. Przekroić na pół. Z litra soku odlać szklankę do nasączenia biszkoptu. Na reszcie soku ugotować 2 budynie z 1 szkl. cukru. Gorącym budyniem przełożyć i przykryć drugą częścią biszkoptu. Odstawić do wystygnięcia. Śmietanę schłodzoną ubić ze śmietano-fiksem i 4 łyżkami cukru pudru. Posmarować górę biszkoptu i przybrać owocami.

Uwagi:
Można użyć innego soku, ale pamiętając o tym, że musi być 100%. Ja do soku pomarańczowego dodaję owoce z puszki, najczęściej brzoskwinie.

 

 

 

dzidka   2007-01-31 14:50:07

Ciasto jest smaczne i winne ale ja robię trochę inną wersje zmodyfikowaną:
gotuję kisiel brzoskwiniowy lub morelowy 2 szt. na soku pomarańczowym dodając pokrojone z puszki brzoskwinie i gorący kisiel wylewam na połowę nasączonego biszkoptu na kisiel wykładam piankę:
mleko niesłodzone skondensowanę gotowane 2,5 godziny miksuję z 2 rozpuszczonymi w połowie wody kalaretkami wychodzi z tego bardzo dobra pianka cukru juz nie dodaję bo galaretka jest słodka , wykładam na kisiel i przykrywam biszkoptem. Na wierzch robię zygzakową czekoladową polewę która zawsz się udaje:
1 jajko roztrzepane z 2 łyzkami cukey , 3 łyzki kakao do tego 1/2 kostki wrzaecj margaryna , ja to wszystko mieszam widelcem polewa jest gęsta i lśniąca /margaryna dobra np.Kasia/ Wszytkim ciasto bardzo smakowało. Korzystam częst z przepisów czytelników Czarnej oliwki bo są bardzo fajne.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin